Разследването по скандала с Гън-хе продължава. Обискираха офиси на "Самсунг" и националната пенсионна каса

Разследването по скандала с Гън-хе продължава. Обискираха офиси на "Самсунг" и националната пенсионна каса
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Южнокорейската прокуратура извърши днес обиски в офисите на концерна "Самсунг" и в националната пенсионна каса. Така продължи разследването на скандала за търговия с влияние в обкръжението на президентката Пак Гън-хе, предаде Франс прес, цитирана от БНТ.

"Самсунг" е заподозрян, че е подкупил Чхуе Сун-сил, дългогодишната приятелка на президентката, за да получи от правителството съгласие за спорно сливане на компании, осъществено през 2015 г. Следователи от прокуратурата обискираха Бюрото за стратегии, насочени към бъдещето, което проследява всички важни решения на "Самсунг", уточни южнокорейската агенция Йонхап. Говорител на концерна потвърди, без да съобщи подробности.

Чхуе Сун-сил е обвинявана, че е използвала приятелските си връзки с президентката, за да принуждава южнокорейски конгломерати да правят дарения в нейни фондации със съмнителна дейност. Предполага се, че сред засегнатите компании е и "Самсунг".

Оспореното сливане на компании бе разглеждано като ключов момент за безпроблемно предаване на властта в "Самсунг" на предполагаемия наследник Ли Джае-Йон, единствен син на президента на концерна.

"Чейл индъстрис", фактически холдинг от групировката, бе купил Си енд Ти - филиал на "Самсунг", действащ в търговията и строителството. Доста акционери на Си енд Ти обаче се противопоставиха на сделката, като се позоваха на американския инвестиционен фонд "Елиът", според който компанията е била подценена в ущърб на акционерите.

Сливането стана факт, но кампанията срещу него бе същинска революция за Южна Корея, където големите фамилни корпорации са свикнали да действат, без да търсят мнението на дребните акционери, отбелязва АФП.

За операцията спомогна и гласът на националната пенсионна каса в Сеул, едър акционер на "Самсунг". Тази каса управлява суми, равностойни на 434 милиарда евро, и е третата по големина в света сред пенсионните учреждения от този род. Контролира я социалното министерство, а по онова време то бе оглавявано от човек, смятан за много близък до президентката Пак, припомня АФП.

Във връзка с корупционния скандал южнокорейският министър на правосъдието Ким Хьон-ун подаде оставка. Същото направи и един от съветниците му, съобщи днес администрацията на държавния глава, цитирана от ТАСС.

#Пак Гън-хе #обиски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »