Далай Лама: Нямам притеснения за избирането на Тръмп за президент

Далай Лама: Нямам притеснения за избирането на Тръмп за президент
Източник: Dama.bg
A A+ A++ A

 

Тибетският духовен водач Далай Лама няма притеснения поради избирането на Доналд Тръмп за призедент на САЩ и продължава да търси среща с него, предаде БГНЕС.

Нобеловият лауреат за мир нарече САЩ „водеща нация на свободния свят“ на пресконференция по време на посещението си в Монголия, където се срещна с будистки богомолци, въпреки резките искания от страна на Пекин да му бъде забранено влизането в страната. „Понякога имам усещането по време на избори, че кандидатите имат повече свобода на изразяване“, отговори Далай Лама на въпрос за американските избори. „Веднъж избрани, те вече имат отговорност, след това планират своята визия, техните работи в зависимост от реалността. Така че нямам никакви притеснения.“

Той каза, че планира да посети САЩ следващата година и очаква да има среща с Тръмп. Пекин гледа на живеещия в изгнание будистки монах като на сепаратист, склонен да действа за разпадането на Китай и последователно осъжда чуждестранните лидери, които се срещат с него. Напускащият поста си Барак Обама прие в Белия дом за четвърти юли Далай Лама за четвърти път. Това предизвика остри критики от страна на Пекин.

Монголия е дом на благочестиви будисти, чиято религия е тясно свързана с тибетските традиции, но страната е силно зависима от търговията с Китай. Поради това Улан Батор се е опита да не разгневява гигантския си съсед. От монголския манастир, който организира пътуването на Далай Лама, заявиха, че пътуването е било чисто на религиозна основа и няма никаква връзка с политически въпроси.

#Далай Лама #Доналд Тръмп #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »