Тръмп кани Виктор Орбан в Белия дом

Тръмп кани Виктор Орбан в Белия дом
Източник: SOSновини.BG
A A+ A++ A

 

Унгарският премиер Виктор Орбан, един от най-големите поддръжници на Доналд Тръмп сред европейските лидери, заяви, че новият американски държавен глава го е поканил на официално посещение във Вашингтон. „Говорих с новия американски президент по телефона и мога да кажа, че позицията ни много се подобри. Доналд Тръмп даде да се разбере, че има високо мнение за Унгария“, каза Орбан в интервю за унгарски новинарски сайт, предаде БГНЕС.

„Той ме покани във Вашингтон, аз му казах, че не съм бил там от много време, тъй като бях третиран като „черна овца“, на което той отговори „Аз също“, допълни унгарският премиер. През юли Орбан беше първият европейски лидер, който подкрепи милиардера в надпреварата му за президентския пост, изказвайки позитивно отношение към политиката му спрямо имигрантите и американската сигурност. Премиерът беше и един от първите, поздравили Тръмп след изненадващата му победа.

Диалогът между двамата лидери сигнализира за промяна в отношенията между САЩ и Унгария, която е член на ЕС и НАТО. От идването си на власт през 2010 г. Орбан неведнъж е бил обвиняван от Вашингтон, че отдалечава Унгария от демократичните норми. Президентът Барак Обама, както и загубилата от Тръмп Хилари Клинтън неведнъж са предупреждавали властите в Унгария да не оказват влияние върху правосъдието, пресата и гражданските организации.

Отношенията между Вашингтон и Будапеща допълнително се влошиха, след като през 2014 г. САЩ отказаха достъп до страната на няколко унгарски депутати заради обвинения в корупция. В интервюто си Орбан посочи, че с избирането на Тръмп САЩ ще имат начело човек, който „не е идеологически ограничен, а отворена личност“. „Той се интересува много повече от успеха, ефективността и резултатите, отколкото от политическите теории“, допълни унгарският премиер. 

#Виктор Орбан #Доналд Тръмп #ЕС #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"