Учени откриха отдалечена галактика в „детската й възраст”

Учени откриха отдалечена галактика в „детската й възраст”
Данните от наблюдението разкрили съществуването на бледа галактика, която се намира на разстояние 13 милиарда светлинни години. Снимка: ЕПА/БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Астрономи от Държавния университет на Аризона са открили изключително отдалечена галактика, която е сред 10-те най-отдалечени познати на учените обекта в космоса.

Светлината от нея е излъчена в детската й възраст, около 800 милиона години след раждането й, предаде bTV, позовавайки се на информация на университета.

Учените идентифицирали отдалечената галактика, след като сканирали район от небето с помощта на инструмента IMACS на телескопа „Магелан“ в обсерваторията „Лас Кампаняс“ на института Карнеги в Чили.

Данните от наблюдението разкрили съществуването на бледа галактика, която се намира на разстояние 13 милиарда светлинни години.

Тя е наблюдавана в младата й възраст, така както е изглеждала в далечното минало, когато Вселената е била на едва 5 процента от сегашната си възраст.

Галактиката, кръстена LAEJ095950.99+021219.1, за пръв път била забелязана миналото лято. Тя е много бледа и е открита посредством светлината, излъчена от йонизиран водород.

Става въпрос за рядък пример за галактика от толкова ранна епоха.

#Аризона #галактика #телескоп #обсерватория #Чили #Вселената

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници