Добавиха 4 елемента в Менделеевата таблица

Добавиха 4 елемента в Менделеевата таблица
www.ptable.com
A A+ A++ A

Периодичната таблица на химичните елементи се разшири с четири нови елемента, които днес официално получиха своите имена. Сред тях е и първият, открит от японски учени, пише БГНЕС.

Новото име на силно радиоактивният елемент 113 е нипоинум (Nh) и идва от японското наименование на държавата Япония – Нипон, което буквално означава „страната на изгряващото слънце“. Съвместен екип от руски и американски учени дадоха името московиум (Mc) на елемент 115, който е кръстен на руската столица, където се извършени голяма част от изследванията върху него.

Същият екип кръсти и елемент 117, който ще се казва тенесин (Ts) по името на американския щат Тенеси. Третият елемент 118 ще бъде известен вече като оганесон (Og) в чест на руския ядрен физик Юри Оганесян заради неговия принос в изследването на периодичната таблица.

Традицията повелява новооткритите елементи да бъдат кръщавани на места, географски региони или учени, посочват от Международния съюз за теоретична и приложна химия (МСТПХ). Организацията официално одобри новите наименования след петмесечен период на обсъждания. С последните четири нови елемента периодичната таблица вече е напълно завършена до края на седмия си ред. Заради своя принос към химията откривателите им се виждат като силни кандидати за Нобеловата награда за химия през 2017 г.

Някои от елементите в таблицата, като водород, кислород, магнезий, се намират свободно в природата. Други, като нипониума например, са изкуствено създадени в лаборатория. Всички новооткрити елементи след номер 104 са синтетични. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"