Обвиняват Румяна Ченалова за престъпление по служба

Обвиняват Румяна Ченалова за престъпление по служба
Нова телевизия
A A+ A++ A

Специализираното звено „Антикорупция“ при СГП предаде на съд Румяна Ченалова за престъпление по служба и за документно престъпление, съобщава Нова телевизия.

Обвинението на Ченалова за престъплението по служба е за това, че в периода от 19.07.2013 г. до 22.01.2015 г. като длъжностно лице, заемащо поста съдия от Софийски градски съд – докладчик по търговско дело, образувано по молба на „ОЕТ- Обединени Енергийни търговци“ ООД, не е изпълнила служебните си задължения, с цел да набави облага за „ОЕТ- Обединени Енергийни търговци“ ООД.

В случая „ОЕТ- Обединени Енергийни търговци“ ООД е подало искова молба до Софийски градски съд срещу Националната електрическа компания /НЕК/, като е претендирало плащане на сумата от 6 459 922 лв. По образуваното търговско дело за съдия докладчик е била определена Румяна Ченалова. Исковата молба е била нередовна, тъй като не е била платена дължимата държавна такса в размер на 258 396 лв. Въпреки това съдия Румяна Ченалова е насрочила за разглеждане търговското дело и е допуснала поисканото обезпечение до размера на главницата - 6 459 922 лв. В резултат на това сметките на НЕК са били запорирани до размера на 6 459 922 лв. и дружеството не е могло да оперира в търговската си дейност с незаконно запорираната му сума в посочения размер.

На 15.10.2013 г. „ОЕТ- Обединени Енергийни търговци“ООД подало допълнителна искова молба, с която увеличила исковата си претенция с 4 392 706 лв. Дължимата държавна такса за увеличението на иска е в размер на 175 708 лв., но и тази такса не била заплатена от ищеца.

Според събраните доказателства целта на Ченалова е била от една страна да набави имуществена облага за ищеца по делото в размер на 434 105,14 лв., представляващи невнесени държавни такси за разглеждане на исковата претенция на „ОЕТ- Обединени Енергийни търговци“ООД. От друга страна е целяла да създаде привилегия за това дружество - да насрочи и разглежда търговското дело, въпреки нередовността на първоначалната искова молба и допълнителната искова молба, както и да му гарантира възможността за удовлетворяване в пълен размер на претендираната в нередовната искова молба сума по главницата.

В рамките на това длъжностно престъпление обвиняемата Ченалова не изпълнила служебните си задължения и при провеждане на процедурата за поправка на протокола от едно от съдебните заседание, като не изслушала наличния звукозапис и обясненията на секретаря, участвал в това съдебно заседание, а пристъпила към отразяване на поправките и допълнението, безкритично, така както били направени от „ОЕТ – Енергийни търговци“ ООД. Така създала възможност да бъде постановено решение по делото въз основа на приложените към първоначалната искова молба копия на документи, без да са представени и сверени с оригиналите им, в хода на съдебното производство.

Материалите от разследването са събрани в 18 тома, като в хода на разследването са назначени компютърно-технически и фоноскопска експертиза и са разпитани 23 свидетели. Предстои насрочване на делото в Софийски градски съд.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници