В Еврозоната обсъждат облекчаване на гръцкия дълг

В Еврозоната обсъждат облекчаване на гръцкия дълг
Източник: БНР
A A+ A++ A
Финансовите министри от еврозоната ще обсъдят възможностите за облекчаване на изплащането на дългосрочния дълг на Гърция, предаде БНР.
 
 
В дневния ред на еврогрупата е записано, че темата ще се повдигне само ако е постигнат напредък в контекста на втория преглед програмата за икономически корекции, след последната експертна мисия в Атина през ноември. 
Обещанието за разсрочване на гръцкия дълг гласи, че то може да стане само след приключване на текущия план за реформи и бюджетни икономии. 
 
По време на днешната среща министрите от Белгия, Кипър, Финландия, Италия, Литва, Португалия, Словения и Испания ще дадат обяснения как смятат да коригират бюджетите си, които не отговарят на общите правила за стабилност на единната валута.
 
Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле заявява, в интервю за вестник "Билд ам Зонтаг", че Гърция трябва да приложи обещаните икономически реформи, за да запази мястото си в еврозоната. 
Германия обяви преди дни, че ще предложи  краткосрочни мерки за облекчаване на дълга на Атина. 
 
Днес външният министър Франк-Валтер Щайнмайер ще бъде приет от гръцкия президент Прокопис Павлопулос и ще се срещне с гръцкия си колега Никос Кодзиас. Успоредно с това, гръцки моряци организират протестно шествие в пристанищния град Пирея.

 

#еврозоната #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »