Енергийните министри от ЕС търсят компромиси по газовите доставки

Енергийните министри от ЕС търсят компромиси по газовите доставки
Източник: БНР
A A+ A++ A
Енергийните министри от Европейския съюз ще търсят компромис в Брюксел по новото законодателство за сигурността на газовите доставки, предаде БНР. 

Девет месеца след внесените промени в регламента за сигурността на доставките на газ 28-те правителства все още имат разминавания по някои аспекти. Промените са част от стратегията за изграждането на т.нар. "Енергиен съюз".

Според проекта, преди да сключи договор за внос "синьо гориво" с държава извън ЕС – като Русия например – всяка страна-членка на Съюза трябва да го докладва на ЕК и тя да дава съгласие.

Правителствата като цяло са съгласни с повишаването на  прозрачността, но остават неизяснени въпроси – като обхвата на правомощията за предварителен контрол, които да се дадат на Брюксел, и дефиницията за междуправителствени споразумения за доставки, записани в регламента.

Освен това доста енергийни министри искат проверките на Комисията да засягат само вноса на природен газ, но не и други енергийни суровини като петрол или електричество.

Комисията предлага още да се премине от национален към регионален подход при набелязването на мерки за сигурност на доставките. Въвежда се принцип на солидарност между държавите-членки, за да се осигурят доставките за домакинствата и основните социални услуги, като например здравеопазване, в случай че те бъдат засегнати от сериозна криза. Словашкото ротационно председателство ще предложи компромисни текстове, но няма гаранции, че Съветът ще постигне окончателно единство по всички въпроси.

#Брюксел #ЕК #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"