Рязък спад на еврото спрямо долара след оставката на Ренци

Рязък спад на еврото спрямо долара след оставката на Ренци
Източник: БНР
A A+ A++ A

В началото на днешната търговия еврото се обезцени рязко спрямо останалите основни валути, след като италианците отхвърлиха със значително мнозинство предложените конституционни промени на проведения в неделя референдум, което накара премиерът Матео Ренци да подаде оставка, предаде БНР.

От гласувалите около 70% италианци, близо 60% казаха "не" на вчерашния референдум, докато едва 40% подкрепиха предложените от италианските власти конституционни промени. Това принуди премиерът на страната Матео Ренци да подаде оставка, хвърляйки третата по сила икономика в еврозоната в политическа криза, което доведе до опасения за допълнителна нестабилност в целия регион и до притеснения относно процеса на укрепване на слабия банков сектор в Италия.

След новината за неуспешния референдум еврото беше подложено на първоначален солиден натиск от продажби, като в началото на днешната азиатска търговия единната валута се обезцени с 1,4% към 21-месечно дъно от 1,0504 долара – най-ниско ниво от 16-и март 2015 година и недалеч от нейното многогодишно дъно около 1,0462 нивото, което беше ударено в началото на март миналата година, когато ЕЦБ обяви мащабни стимулиращи парични и лихвени политики. Еврото се понижи до четири и половина месечно дъно от 0,8304 британски лири и до двуседмични дъна от 1,0693 швейцарски франка и от 118,69 японски йени.

Последва париране на голяма част от първоначалните загуби, тъй като отрицателният вот на референдума в Италия не беше изненада на фона на серията проучвания на общественото мнение преди самото гласуване и факта, че последвалата оставка на Марио Ренци сякаш вече беше "отработена" от участниците на финансовите пазари.

В началото на европейската търговия еврото отскочи обратно към 1,0600 долара, към 0,8350 паунда, към 1,0740 франка и към 120,70 йени, но като цяло се очаква да продължи да се търгува под натиск, докато не се проясни политическата картина в Италия. Евентуалното формиране на ново правителство в рамките на настоящия парламент може да отслаби част от опасенията, но провеждането на предсрочни избори през следващата година и рисковете те да бъдат спечелени от антиевропейската опозиционна партия "Движение 5 звезди" ще засилят допълнително политическата нестабилност в цялата еврозона с оглед на предстоящите през следващия май президентските избори във Франция и парламентарния вот в Германия следващата есен. Трябва да се има предвид, че "Движение 5 звезди" беше основен двигател на кампанията за гласуване с "не" на проведения вчера референдум в Италия.

Инвеститори и анализатори гледат на вота в Италия като на важен барометър за популистките настроения в Европа, следвайки гласуването на британците за Брекзит през юни и ноемврийските президентски избори в САЩ, спечелени от Доналд Тръмп. Слаба утеха представлява вчерашната победа на независимият кандидат Александър ван дер Белен на президентските избори в Австрия, тъй като той успя да надвие в директна надпревара крайнодесния и антиевропейски негов опонент в лицето на Норберт Хофер.

Очертаващата се политическа криза на Апенините се отразява негативно и на италианския дългов пазар, който отваря през днешната търговия с продажби на държавни облигации и рязко повишение на тяхната доходност. Лихвата на 10-годишните италиански книжа нарасна с 13 базисни пункта обратно над важното ниво от 2%, доближавайки 14-месечния връх от ноември 2015 година около 2,17%. Лихвите на двегодишни книжа се повишиха с 4 базисни пункта към 0,23%. Напрежението след италианския референдум се пренася на целия европейски дългов пазар, като има нарастване на доходността на португалските и на испанските облигации. В същото време инвеститорите бягат към немските държавни облигации, които се ползват със статут на "убежище". Това води до спад на доходността на 10-годишните немски книжа с 1,1% към 0,27% и до разширяване на лихвения диференциал с аналогичните италиански облигации към 176 базисни пункта (1,76%) от 163 пункта в края на петъчната търговия.

Спад с 1,3% бележи и италианският фондов индекс MIB при старта на търговията в понеделник, като най-солидно понижение с близо 4% отчита банковия индекс, докато акциите на проблемната италианска банка Banca Monte dei Paschi отварят със загуба от 5,5 на сто.

#Матео Ренци #референдум #Норберт Хофер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници