Провеждат безплатни прегледи за туберкулоза във областните градове

Провеждат безплатни прегледи за туберкулоза във областните градове
Източник: БНТ
A A+ A++ A

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се извършват от днес в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза във всички областни градове на страната. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, предаде БНТ.

Инициативата е в рамките на кампания "Седмица на отворените врати", която се осъществява по Програма "Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза" /2015-2018/ към Министерството на Здравеопазването. Програмата се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Целта на инициативата е да повиши обществената информираност по отношение на заболяването. При откриване на случаи на туберкулоза се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, за да бъде прекъсната веригата за предаване на инфекцията.

По време на кампаниите, организирани в периода 2009 г. - септември 2016 г., са били открити и насочени за лечение 976 лица с туберкулоза, а с латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са били 3 384 души.

#туберкулоза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »