Външните министри ще обсъдят в Брюксел сътрудничеството между НАТО и ЕС

Външните министри ще обсъдят в Брюксел сътрудничеството между НАТО и ЕС
Източник: www.abv-alternativa.bg
A A+ A++ A

Сътрудничеството между НАТО и ЕС ще бъде основна тема на започващата утре в Брюксел двудневна среща на министрите на външните работи от алианса. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, предаде БНТ.

Той отбеляза, че министрите ще приемат над 40 мерки, свързани с общата работа на двете международни организации. Столтенберг отбеляза, че очаква догодина в Брюксел новоизбрания президент на САЩ, Доналд Тръмп, за заседание на държавните и правителствените ръководители от НАТО.

"Важното е, че ще има такава среща, а темите и датите ще бъдат уточнени допълнително, вероятно след встъпването на Тръмп в длъжност", поясни Столтенберг.

По думите на генералния секретар, присъствието на НАТО в Афганистан е израз на решимостта на държавите от пакта за борба с тероризма. Столтенберг добави, че догодина в Афганистан остават 13 000 бойци на алианса.

Той съобщи, че тази седмица ще заседава комисията НАТО - Украйна. Столтенберг добави, че се поддържа контакт с Москва, за да бъде определен дневен ред на следващо заседание на Съвета НАТО - Русия.

"Продължаваме да търсим по-конструктивни отношения с Москва, заяви генералният секретар. В отговор на въпрос той уточни, че сближаването между Анкара и Москва не е в противоречие с членството на Турция в НАТО. Призовах за пряк диалог Анкара-Москва", отбеляза генералният секретар.

Той изрази удовлетворение от работата на Съвета на Европа по отношение на последиците от опита за преврат в Турция. Миналата седмица комисарят по правата на човека към Съвета на Европа критикува остро Анкара и призова турските власти да разследват нарушенията при анти-терористичните операции в югоизточната част на страната.

Столтенберг днес потвърди, че турски офицери, акредитирани доскоро в НАТО, са потърсили закрила в държави от алианса, след като са били отзовани. Всяка държава от пакта сама определя представителите си в НАТО, турски офицери бяха изтеглени и получих уверенията, че ще бъдат изпратени заместници.

"Турция има правото да преследва участниците в проваления опит за преврат, в съответствие с върховенството на закона. Турция е ключов партньор, особено заради стратегическото си разположение, важна е за НАТО и за Европа, изправена е пред много предизвикателства", коментира Столтенберг.

Той изрази очакването властите в Черна гора да продължат пътя към членство в алианса, но поясни, че този процес ще завърши с ратификацията на протокола за присъединяване, подписан наскоро.

"Очаквам и разчитам новото черногорско правителство да продължи курса към членство. Напълно убеден съм, че новият премиер ще направи необходимото за запазване на посоката. Не мога да кажа кога страната ще стане пълноправен член, очаквам съюзниците да не се бавят с ратификацията, това зависи от националните парламенти", посочи Столтенберг.

Той коментира, че изходът от референдума в Италия е част от демократичен процес. "Това няма да промени мястото на Италия в НАТО, страната остава ключов съюзник", заяви Столтенберг.

#Йенс Столтенберг #НАТО #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"