Евростат: Добро темпо на продажбите на дребно в ЕС за октомври

Евростат: Добро темпо на продажбите на дребно в ЕС за октомври
Източник: Economic.bg
A A+ A++ A

Продажбите на дребно в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС) нараснаха през октомври с най-добро темпо от повече от три години насам, докато продажбите на дребно в България се повишиха с малко по-скромно темпо, но след тяхно понижение през предишните два месеца, показват данни на Евростат, предаде БНР.

Търговията на дребно в ЕС и в еврозоната нарасна доста солидно през октомври, тъй като потребителите на стария континент увеличиха рязко техните покупки на нехранителни продукти като дрехи и електрически уреди.

Продажбите на дребно в ЕС се повишиха с цели 1,2% на месечна база след понижение с 0,2% в началото на есента, като това представлява най-солиден техен ръст от май 2013-а година. В същото време търговията на дребно в рамките на еврозоната нарасна с 1,1% след свиване на оборотите с 0,1% през август и с 0,4% през септември, отчитайки най-солиден месечен растеж от повече от две години насам.

Солидното повишение в ЕС и в еврозоната се дължи в най-голяма степен на ръст с 2,3% при продажбите на нехранителни стоки, докато продажбите на автомобилни горива се понижиха съответно с 1,0% и с 0,9%. В същото време продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия нараснаха с по 0,2 на сто.

На годишна база растежът при продажбите на дребно в еврозоната се ускори до 8-месечен връх от 2,4% (спрямо октомври 2015 година) след растеж с 1,0% през септември, докато в целия ЕС търговията на дребно нарасна с цели 3,5% след повишение с 2,0% месец по-рано.

Най-солиден ръст в търговията на дребно на месечна база беше регистриран в Словения (повишение с 3,7%), следвана от Люксембург (с 2,9%), Германия (с 2,4%) и Великобритания (с 2,0%), докато най-солиден спад при продажбите на дребно беше отчетен в Малта (понижение с 0,5%), Ирландия (с 0,4%), Унгария (с 0,3%), Словения (с 0,25) и Испания (понижение с 0,1%).

Продажбите на дребно на годишна база отбелязаха най-солиден ръст в Люксембург (скок с 16%), Румъния (с 8,7%) и Полша (с 8,7%), а най-силен спад отчитат продажбите на дребно в Белгия (понижение с 1,9%).

Данните на Евростат за България също отразяват подобна, макар и по-слабо изразена позитивна тенденция при търговията на дребно.

Според европейската статистика продажбите на дребно в нашата страна се повишиха през октомври за пръв път от три месеца насам, нараствайки с 0,6% спрямо септември, когато те се понижиха с 0,2 на сто.

В същото време продажбите на дребно в България на годишна база ускориха своя растеж с 2,9% (спрямо октомври 2015-а) след повишение с едва 1,9% през септември, като отбелязват устойчиво повишение за дванадесети пореден месец.

Ниската инфлация и спадащата безработица остават основен двигател в подкрепа на потребителските разходи на стария континент в т.ч. и в България.

#ЕС #Евростат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"