Манол Генов: България се превръща в гореща точка по пътя на мигрантите през Балканите

Манол Генов: България се превръща в гореща точка по пътя на мигрантите през Балканите
Източник: YouTube
A A+ A++ A

„Лека, плавна, тайна и планомерна политика за превръщане на България в гореща точка по Балканския път", така Манол Генов определи водената от правителството политика за справяне с миграционния натиск по външната ни граница. Според народният представител от БСП това става с поклона и мълчаливото съгласие на правителството на Борисов, предаде Кросс.

Широко прокламираните от премиера в оставка и от Румяна Бъчварова отпуснати от ЕС 160 милиона евро за справяне с бежанската вълна всъщност са 101 000 000, а България ще трябва да дофинансира с още 10% оказаната ни подкрепа за справяне с миграционния натиск. Това става ясно от отговор на питане на Илияна Йотова в ЕП относно отпуснати пари за България на срещата на Съвета в Братислава.

Според социалиста в отговора ясно и категорично е обявено, че България ще трябва, с част от тези средства да отвори още три нови кризисни центъра за настаняване, както и и да модернизира и обнови един транзитен център. В документа от Брюксел не се посочват срокове и места за центровете за бежанци у нас. „Парите са целеви и когато бъдат направени центровете за бежанци, то тогава се очакват да дойдат и парите", допълни колегата си депутатът Георги Търновалийски. „Част от парите ще бъдат предоставени и за допълнителни мерки за информация и реинтеграция, но финансиране за строеж на оградата по границата няма", каза Генов.

За последните три години потънаха 250 млн лева за направата на ограда на границата ни с Турция. Още толкова са дадени за охрана й. Оказва се, че 200 километра от границата нямат видеонаблюдение, нито сигнализиращи системи срещу преминаващите. „Притеснението ни е, че всичко за което сигнализирахме през последните две години и за провала в реформата в МВР, и за поредния провал в политиката за вътрешна сигурност се сбъдна. При изнесени факти, че на границата са задържани 4 500 мигранти, а във вътрешността на страната към 18 000 говори ясно за пореден провал на ГЕРБ в сферата на сигурността", коментира депутатът Манол Генов.

#БСП #Манол Генов #Румяна Бъчварова #ЕС #ЕП #Илияна Йотова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »