Влошени инвеститорски нагласи в Еврозоната за декември

Влошени инвеститорски нагласи в Еврозоната за декември
Източник: Newspaper.bg
A A+ A++ A

Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната отбеляза изненадващо влошаване през декември за пръв път от пет месеца насам с оглед на несигурността около политическото бъдеще на 19-те страни - членки на региона, предаде БНР.

Индексът на инвеститорското доверие, определян от базираната във Франкфурт компания за пазарни изследвания Sentix, се понижи през декември до 10,0 пункта при очаквания за негова стабилизация в ноемврийския 11-месечен връх от 13,1 пункта. Това представлява първо влошаване на инвеститорските нагласи от пет месеца насам, след като през юли индексът Sentix се срина за кратко до 1,7 пункта (най-ниско ниво на индекса от ноември 2014 година) като първа реакция на новината за гласуване на британците за напускане на Европейския съюз.

Еврозоната е вглъбена в себе си и заета с проблемите на собствените си избиратели. Вотовете в Австрия, Италия, както и още по-важните избори през 2017-а година във Франция, Холандия и Германия създават политическа несигурност, се посочва в изявление на Sentix. На всеки един от тези избори се гледа като на жизненоважно гласуване за или против единния валутен съюз и това води до известно помрачаване на инвеститорските и на перспективите пред европейски компании, които биха предпочели да имат по-ясна представа за предстоящите инвестиционни решения, допълни анализаторската агенция.

Индексът, измерващ настоящите бизнес условия в еврозоната се влоши по-силно през декември до 8,3 пункта от 12,3 пункта месец по-рано, докато индексът на Sentix, оценяващ бъдещите 6-месечни инвеститорски очаквания, се понижи до 11,8 от 14,0 пункта през октомври.

Индексът Sentix, отнасящ се само за Германия, също отчете понижение през декември до 27,8 пункта, след като месец по-рано удари най-високо ниво от май 2015-а година от 29,2 пункта.

Прочуването на института Sentix контрастира със серия бизнес индекси на агенция Markit и на немския институт Ifo, които показаха, че мениджърите на компаниите остават  позитивно настроени въпреки изненадващата победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ.

Анкетата на Sentix беше проведена сред 1005 инвеститори между 1-ви и 3-ти декември, което означава, че резултатите от проведените в неделя (4-ти декември) конституционен референдум в Италия и президентски избори в Австрия не са били отразени в проучването.

Отхвърлянето на италианския конституционен референдум доведе до подаване на оставка на премиера Маето Ренци, което повиши страховете за политическа криза в трета по сила икономика на еврозоната. В същото време обаче, австрийските избиратели отхвърлиха крайнодесния кандидат за президент и заложиха на проевропейския бивш лидер на Зелената партия.

#Sentix #Markit

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"