Еврокомисарят по икономически въпроси: Италия е стабилна държава, която ще устои на оставката на премиера

Еврокомисарят по икономически въпроси: Италия е стабилна държава, която ще устои на оставката на премиера
Ureport.bg
A A+ A++ A

Италия е стабилна държава, която ще устои на оставката на премиера Матео Ренци по повод резултатите от конституционния референдум в страната. Това каза в понеделник европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси в ефира на френска телевизия, пише агенция Фокус. 

„Това е стабилна държава с надеждни органи на властта, и аз съм напълно уверен, че Италия ще се справи с тази ситуация“, каза той. Еврокомисарят допълни, че има известна политическа нестабилност, но самата държава е стабилна и е голяма икономика.

Резултатът от референдума в Италия не може да бъде сравняван с британския вот за напускане на Европейския съюз, каза Франсоа Вилероа дьо Гало от Европейската централна банка в понеделник. На семинар в Япония дьо Гало каза, че изготвящите политиките още дълго ще следят отблизо последствията от решението в Италия. Той предупреди още Великобритания, че няма да има „подбор“ на достъпа до пазарите, докато договаря разделянето си с ЕС. 

„Референдумът в Италия вчера може да бъде смятан за нов източник на несигурност. Въпреки това, той не може да бъде сравняван с британския референдум: италианците бяха призовани да гласуват по вътрешен конституционен въпрос, а не за бъдещето на Италия в ЕС“, каза дьо Гало, който е и управител на френската централна банка.
Политическата нестабилност в Италия прави живота по-труден за страната и цялата еврозона, но това не е началото на нова криза в еврозоната, каза председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум в понеделник. 

„Не вярвам, че това е началото на нова криза. Няма причини за това. Политическата нестабилност усложнява нещата за Италия и еврозоната. Но това е нова реалност, в която трябва да работим“, каза Диселблум пред репортери. „Италия е голяма икономика, една от най-големите в Европа, тя има силни институции. Вижда се, че реакцията на пазарите досега е умерена. Трябва да изчакаме и да видим следващите политически стъпки, които правителството ще направи и какво президентът ще реши. Италианската ситуация не се е променила, банките днес не са по-различни от вчера“, допълни той.
Германия е „обезпокоена“ от правителствената криза в Италия, предизвикана от оставката на премиера Матео Ренци след поражението на референдума, каза външният министър Франк-Валтер Щайнмайер в понеделник. 

„Ние следим резултатите в Италия с безпокойство“, каза Щайнмайер, който е на посещение в Гърция. „Аз смятам, че Ренци направи правилното нещо, нужното нещо, но избирателите не го подкрепиха. Това разбира се не е криза в държавата, но е правителствена криза, която трябва да бъде разрешена. Това не е положително послание към Европа в това трудно време“, каза германският дипломат.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"