Пуснаха пилотни бройки на учебник по новите стандарти

Пуснаха пилотни бройки на учебник по новите стандарти
Източник: Капитал
A A+ A++ A

Вероятно в дома на всеки е останал по някой любим предмет или дреха, изработени в часовете по трудово обучение. Тези спомени, освен че предизвикват умиление по ученическите години, са повод да се види контрастът със света на децата ни днес, предаде БНР.

В по-ново време учебният предмет носеше различни имена в различните класове - домашен бит и техника, техника и икономика, технологии... След приемането на новия закон за предучилищно и училищно образование бяха приети стандартите и учебните програми  по отделните дисциплини. Любимият на повечето предмет „Трудово обучение“ вече се нарича „Технологии и предприемачество“.

Учебникът за пети клас на едно от издателствата е готов и пилотни бройки са предоставени в някои училища в страната. Освен него, има и книга на учителя. Двете книги са получили максималните оценки от МОН и са разработени от екип, под ръководството на проф. Сашко Плачков от Югозападния университет в Благоевград. 

"Ние сме се постарали това знание така да го доведем до възприемателните способности на детето, че то да може да го осмисли. Иначе децата ще станат" едни ползватели само на някаква техника, която тя ще владее тях, а не те нея", каза д-р Мария Кавданска и допълни: При порасналите деца искаме да видим едни хора, които вече разбират връзката: научно откритие – техника – технология, както и другата връзка: култура на бита – техника – технология, третата връзка: икономика – техника и технологии. Ето това е изключително важно – да намерят своето място, защото техните социални роли стават други".

#предмет #Технологии и предприемачество

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници