Плевнелиев връчи наградите на конкурса "Иновативно предприятие на годината" за 2016 г.

Плевнелиев връчи наградите на конкурса "Иновативно предприятие на годината" за 2016 г.
Източник: Novini.bg
A A+ A++ A

Внедряването на иновации е от ключово значение за постигането на устойчив растеж. Това заяви Росен Плевнелиев, който участва в дванадесетия национален иновационен форум „Иновации чрез таланти“, съобщиха от прессекретариатът на държавния глава.

В рамките на събитието президентът връчи награди на победителите от Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината 2016“ в различни категории като „Социална иновация“, „Иновативно новостартирало предприятие“, „Пазарно лидерство“ и други. Росен Плевнелиев оцени високо вложените усилия и постигнатите резултати от българските предприемачи в сферата на иновативните индустрии.

„Иновациите и техните приложения са тема от първостепенно значение за всяко общество което иска да просперира. Дълги години в България тромаво и бавно прилагахме вече изпробвани практики. Днес изграждаме България, в която български фирми, предприемачи и изследователи могат да бъдат пример на регионално, а и на световно ниво“, отбеляза президентът. Той посочи, че през последните години страната ни е успяла да договори редица значителни инвестиции, а държавната администрация се е превърнала в сътрудник за постигането на огромния напредък в иновациите.

„Някои ключови инструменти дадоха тласък на успеха благодарение на мъдрото планиране от страна на българската държава“, заяви Росен Плевнелиев и даде за пример Фонда „Джеръми“ и Европейския инвестиционен фонд, чрез който е постигната симбиоза между държавата и предприемачите в сферата на финансирането на модерни предприятия. „Днес целият регион използва предприемчивите механизми на българските акселератори. Български компании създадоха работни места в региона, а не само в страната“, посочи още президентът. Държавният глава поздрави участниците в информационно-комуникационния, автомобилостроителния и аутсорсинг клъстери в България за успеха при сключването на най-големите сделки в региона и създаването на десетки хиляди работни места.

„Днес чертаем посоките за развитие на иновационната екосистема на България. За да успее, тя трябва да премине през ефективна образователна система. България има своя талант, но през следващото десетилетия трябва да създадем още добре обучени кадри“, заяви още президентът Росен Плевнелиев. В изказването си на форума държавният глава насочи вниманието към проблемите в образованието и насърчи усилията чрез дуална система на обучение да се изгради връзката между индустрията и просветата. „Не бива да крием проблемите. Отговорните институции трябва да се ангажират с каузата за изграждане на човешки капитал, който отговаря на нуждите и бързото развитие на индустриите на бъдещето“, призова Росен Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #иновации #България #Капитал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »