ЕК ще оценява механизмите в България с доклад през януари

ЕК ще оценява механизмите в България с доклад през януари
Източник: Фокус
A A+ A++ A

Следващият доклад на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка ще бъде представен в края на януари догодина и ще съдържа оценка за напредъка на нашата страна през десетте години от неговото въвеждане. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева, предаде БТА.

"Считаме, че механизмът трябва да премине на по-интензивен етап, включително с по-специализирани мисии. България се присъединява към позицията на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че е добре механизмът да приключи до края на мандата на тази комисия (2019 г.). Твърдим, че част от шестте показателя са изпълнени - изменения в Конституцията, промените в Закона за съдебната власт", посочи Захариева. Тя коментира още, че със заместник-председателите на ЕК Франс Тимерманс и Валдис Домбровскис вчера е обсъдила бъдещи мисии у нас, които нашата страна би поискала в подкрепа на съдебната реформа. Захариева уточни, че докладът от наблюдението над българската прокуратура ще бъде оповестен след 15 декември, а поне резюмето с общите препоръки ще бъде публично.

"Държим българските граждани да бъдат запознати с препоръките, коментарите и анализа в доклада, очаквам те да бъдат професионални", посочи тя. Захариева отбеляза, че препоръките от доклада за прокуратурата няма да бъдат задължителни. "Докладите по механизма за сътрудничество и проверка са полезни, но може би е по-добре да направим механизма по-динамичен, например със специализирани, не по-чести, мисии по препоръките. В никакъв случай не говорим за разширяване на обхвата на механизма, уточни тя.

По реформата на съдебната власт трябва да работи всяко правителство, следващото правителство трябва да поеме ангажимент, защото реформата се прави не заради механизма и не заради Брюксел, а заради българските граждани, заяви Захариева. Тя потвърди, че намеренията за отпадането на механизма до края на 2019 г. могат да бъдат осуетени, ако у нас няма приемственост по изпълнението на изискванията. ЕК отчита съществен напредък по стратегията за съдебна реформа и изрази надежда високите темпове да се запазят, независимо от политическата обстановка в България", добави министърът.

"За България не е добре да има два служебни кабинета в рамките на 20 дни. Ще бъде абсурдно за 20 дни да има служебен кабинет, назначен от президента Росен Плевнелиев, а след това - нов. За 20 дни новите министри не биха могли да се ориентират в обстановката. Безотговорно е, но такова е решението на президента Румен Радев, коментира Захариева. Има вероятност да стоим в оставка до 22 януари, защото това е отговорното отношение към българските граждани", добави тя. "Не сме обсъждали в Министерския съвет излъчването на нов еврокомисар, нито личности, но е добре комисар да бъде излъчен, защото може би изпускаме шанса за добър ресор.

Амбиции аз нямам, наистина моето име бе споменавано и го приемам като оценка на моята работа", заяви Захариева. Тя предположи, че ако правителството в оставка остане на пост до средата на този месец, не би било редно да излъчва комисар. Ако останем до 22 януари, може би ЕК ще поиска по-бързо България да излъчи комисар, защото комисията остава в непълен състав, добави Захариева.

#ЕК #Екатерина Захариева #Брюксел #Жан-Клод Юнкер #Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"