Петър Манджуков: „Берета Трейдинг" няма достатъчен капацитет за утилизация на боеприпаси

Петър Манджуков: „Берета Трейдинг" няма достатъчен капацитет за утилизация на боеприпаси
Нещата технологично не са организирани както трябва, за да се стигне до подобен инцидент, посочи Петър Манджуков. Снимка: meganews.bg
A A+ A++ A

Логично е утилизацията на стари боеприпаси да се извършва от производители на боеприпаси, заяви оръжейният търговец Петър Манджуков.

Той отбеляза, че познава фирма „Берета Трейдинг", чийто склад за боеприпаси се взриви на 5 юни в сливенското село Лозенец край пътен възел „Петолъчката", като собственик на стрелбища.

„Ясно е едно – фирмата, която организира тази дейност, няма същите възможности. Нещата технологично не са организирани както трябва, за да се стигне до подобен инцидент," посочи Петър Манджуков в предаването „Тази събота" на бТВ.

След взривовете, които отнеха живота на трима души, стана ясно, че „Берета Трейдинг" е спечелила две обществени поръчки от Министерство на отбраната за утилизация на боеприпаси от военната база в Челопечене, която пък гърмя през лятото на 2008 г.

„От 2006 г. съм в течение на процеса на утилизация на старите боеприпаси в Българската армия. Унищожаването им е най-логично да се прави от онези, които произвеждат такива боеприпаси," каза Петър Манджуков и допълни, че е бил главен технолог на ВМЗ Сопот.

По думите му до 2006 г. в България е съществувала само една ремонтна база, която била в състояние да създаде организация за унищожаване на боеприпаси.

Според Петър Манджуков тогава голям германски концерн, унищожил над 220 000 тона боеприпаси в бившата ГДР, проявил интерес към тази дейност в България.

Негови представители предложили цялостно решение на проблема и още страната да се превърне в регионален център за утилизация.

Технологията давала гаранция срещу инциденти като последния в складовете на „Берета Трейдинг" и срещу замърсяване на околната среда.

Офертата включвала създаване на нови работни места, утилизацията да се извършва от български предприятия, прилагане на екологични технологии за утилизация.

Германците не били допуснати до участие в процеса в България, въпреки че предлагали да направят общ консорциум с ВМЗ Сопот.

Правителството на Германия дори взело решение, ако концернът спечели конкурса, да финансира изграждането на съответните обекти.

Конкурсът обаче бил организиран така, че да го спечелят български фирми.

Петър Манджуков подчерта, че нямал личен интерес в проваления опит на германската фирма.

#Петър Манджуков #„Берета Трейдинг" #„Петолъчката" #взривове #Министерство на отбраната #обществена поръчка #Челопечене #утилизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »