Мачовете на 9 юни: Холандия посреща Дания в Харков

Мачовете на 9 юни: Холандия посреща Дания в Харков
Момчетата на Мортен Олсен загряват преди сблъсъка с Холандия, който обещава много футболни страсти. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Холандия посреща Дания в първата среща от „групата на смъртта" на Евро 2012 – Група B, на 9 юни.

Холандия и Дания ще се изправят в първия двубой помежду си в 19:00 часа на стадион „Металист" в Харков.

Холандия започна квалификациите за Евро 2012 само два месеца след загубата на финала на световното първенство в ЮАР през 2010 г.

В тях „оранжевите" загубиха от Швеция с 2:3 в последния мач, като преди това постигнаха 9 поредни победи.

Холандия участва редовно на еврофиналите от 1984 г., а най-големият си успех празнува през 1988 г., когато трофея на Стария континент.

Две от звездите на холандците са Клаас-Ян Хунтелаар, голмайстор на германската Бундеслига, и Робин ван Перси, който вкара най-много голове в английската Премиър Лийг.

Дания стартира в квалификациите с победа у дома срещу Исландия (1:0), последваха 5 победи в следващите 7 мача и отборът напълно заслужено се класира за шампионата на Стария континент в Полша и Украйна.

Скандинавците имат вълнуващо минало на европейските първенства. През 1964 г. Дания за първи път се класира за финалния турнир и завършва на четвърто място.

След това страната трябваше да чака още 20 години, за да може националният отбор отново да играе на европейско първенство и да постигне нов успех – през 1984 г. Дания отпада на полуфиналите от Испания след дузпи.

През 1992 г. идва най-големият успех в историята на датския футбол, след като отборът е повикан по спешност да замени Югославия на турнира в Швеция. Тогава датчаните изненадващо шокират света, след като изхвърлят Холандия на полуфинал и побеждават Германия на финала, за да спечелят титлата.

През 2004 г. отборът отново изненада с достигането си до четвъртфиналите, но никога повече не се е качвал на почетната стълбичка.

Селекционерът Мортен Олсен е бивш капитан на националния тим, за който има над 100 мача, но приключва кариерата си през 1989 г.

33-годишният нападател Денис Ромедал бе голмайстор на „червения динамит" по време на квалификациите. Една от звездите на Аякс Кристиан Ериксен е най-големият талант в тима и с играта си през изминалия сезон събуди интереса на редица от топграндовете в Европа.

За повече информация за Европейското първенство по футбол следете страницата ни във „Фейсбук“ - „Евро 2012 - близо до теб“.

#Евро 2012 #Група B #Холандия #Дания #Харков #футбол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »