Спука ли се износният балон на България?

Спука ли се износният балон на България?
A A+ A++ A

Последните данни на НСИ показват, че износът на България е започнал да спада, а вносът – да се увеличава.

Ръждясалата ножица на българския външнотърговски баланс, която бе започнала да се затваря, очевидно единствено благодарение на световната икономическа криза, продължена в Европа от дълговите кризи, сега отново започна бавно, но сигурно да се разтваря.

Скърцащият звук от разтварянето заглушава самохвалството на редица министри (бивши и настоящи) от кабинета „Борисов“, които се биеха в гърдите, че България преживява бум на износа от 2009 г. насам, и че, видите ли, това ще й помогне да стане „просперираща“ „средна“ „европейска“ „държава“.

Последните данни вече започват да опровергават това твърдение. С нормализирането, доколкото може да се нарече такова, на международната икономика отново лъсват вопиющите недостатъци на българската.

Неконкурентоспособна България изнася най-вече суровини (като руди), скрап и необработена селскостопанска продукция (като зърно). Факт е, че има известен брой наукоемки производства, но за съжаление са твърде малко, за да донесат драстична промяна.

За да си просперираща страна износител, т.е. с експортно ориентирана икономика, трябва да имаш или огромни количества редки и скъпи суровини, или да произвеждаш индустриални продукти, с нарастващ акцент върху високата добавена стойност. Първото е извън контрола на хората, а във второто именно контролът и целенасочените политики са разковничето.

Това, че световната криза, без да иска, пооправи външнотърговския баланс (както между впрочем и редица други макроикономически показатели като дефицита по текущата сметка) на България, ни най-малко не означава че с нормализирането на ситуацията нашата мила родна страна няма пак да пропадне на дъното на същата икономическа дупка, от която уж почти се беше изкатерила.

ТАЗИ СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ

#външна търговия #търговски баланс #износ #внос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"