Проф. Джорганас: Атина не трябва да допуска фермерите да блокират границата с България

Проф. Джорганас: Атина не трябва да допуска фермерите да блокират границата с България
Източник: БНТ
A A+ A++ A

Правителството в Атина не трябва да изпълнява исканията на протестиращите фермери, дори и да се стигне до блокада на българо-гръцката граница. Това мнение изрази проф. Сотирис Джорганас от Лондонското бизнес училище, предаде БНР.

Гръцките фермери обявиха, че от понеделник ще блокират основни пътища в знак на протест заради повишаването на данъци и осигуровки. По думите на проф. Джорганас, гръцкото земеделие е непродуктивно и няма икономическа логика да се инвестира в него, още повече, че това е против волята на кредиторите:

Защото земеделският сектор в Гърция не е много продуктивен. Всъщност, той е със 70 % по-малко продуктивен спрямо други държави - например САЩ. Аз не искам да кажа, че гръцките фермери са мързеливи или нещо от този сорт. Гърция просто не е държава, която има модерно земеделие. Ние имаме много планини и странни географски особености и по никакъв начин не може да се конкурираме с традиционни земеделски региони като Охайо в САЩ.

Запитан трябва ли правителството да приеме част от исканията на фермерите проф. Джорганас мотивира тезата си така:

Някои от исканията им са неизпълними, най-малкото заради спасителния план и Европейския съюз, който може да санкционира правителството, ако ги приеме. Освен това, принципно правителството има специален фонд, предназначен за фермерските субсидии, но в момента в него няма пари заради спасителната програма. Така или иначе Европейският съюз и Международният валутен фонд контролират гръцкия бюджет и те няма да позволят на правителството да харчи много пари за субсидии на земеделските производители. Правителството не може да приеме никакви искания от тяхна страна в момента, а и от икономическа гледна точка не бива да го прави. Не смятам, че е много смислено да се харчат огромни суми, за да се подпомага гръцкият земеделски сектор точно в този момент.  

#Атина #фермери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »