Мачовете на 13 юни: Холандия и Германия играят 39-и двубой за век

Мачовете на 13 юни: Холандия и Германия играят 39-и двубой за век
Мирослав Клозе и Томас Мюлер се поздравяват след победата с 3:0 над Холандия на 15 ноември 2011 г. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Отборът на Холандия играе срещу фаворита в Група В и един от най-сигурните претенденти за шампионската титла Германия в двубой на стадион „Металист“ в украинския град Харков, който ще се излъчи от 21:45 часа българско време.

39-ата среща между двата отбора ще развърже интригата в „групата на смъртта“ на Евро 2012 в Полша и Украйна.

В първия кръг на груповата фаза Германия победи Португалия с 1:0 след гол на Марио Гомес в 72-рата минута, а Холандия загуби от Дания след гол на Михаел Крьон-Дели.

Първата футболна битка между двете нации е на 24 април 1910 г., когато Холандия побеждава с 4:2 и поддържа превъзходството си над Германия до 1924 г., когато регистрира първата си загуба от съперника.

Статистиката през последния малко повече от век е почти равностойна с 14 победи за Германия, 10 за Холандия и 14 равни резултата.

През последното десетилетие „лалетата“ регистрират повече успехи, но последната приятелска среща между двата отбора на 15 ноември 2011 г. завърши с победа за Германия с 3:0.

Въпреки сериозния имидж на футболна Холандия на международната сцена, Германия е фаворит в двубоя на 13 юни.

Холандия е спечелила едва три от последните си осем участия в официални срещи. Освен това капитанът на тима Марк ван Бомел, който е най-възрастният играч в състава със своите 35 години, трябва да внимава много заради жълт картон в мача с Дания.

Ако Холандия извоюва място сред четвърфиналистите, Рафаел ван дер Ваарт, който досега е играл с националната фланелка 97 пъти, може да стане петият холандски състезател със сто мача за националния тим.

Мачът срещу „лалетата“ пък ще е 81-вият двубой за германския селекционер Йоаким Льов начело на тима.

Предвид имената на 22-мата играчи, които ще се появят на терена, под прожекторите на стадион „Металист“ се очертава да се разиграе много класна битка, в която ще се съревновават силни характери и футболни техники, които диктуват световни правила.

За повече информация за Европейското първенство по футбол следете страницата ни във „Фейсбук“ - „Евро 2012 - близо до теб“.

#Германия #Холандия #Група В #футбол #Евро 2012

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"