Борисов прати хеликоптер и пожарникари да гасят гръцки пожари

Борисов прати хеликоптер и пожарникари да гасят гръцки пожари
Пожарите в околностите на Атина са започнали от непредпазливост при боравене с електрически ръчен флекс, искри от който попаднали в суха трева. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хеликоптер и пожарникари от България да се включат в овладяването на горските пожари, които бошуват в Гърция, е разпоредил премиерът Бойко Борисов.

Рано сутринта в неделя Гърция поиска помощ от Европейския съюз за потушаването на горските пожари, които неочаквано избухнаха в страната, заяви министърът за гражданската защита Елефтериос Иконому, цитиран от РИА Новости.

Гръцката пожарна охрана съобщи, че в събота са били регистрирани над 35 големи пожара в страната. Очаква се неделният ден да бъде още по-тежък заради лошите метеорологични условия.

През последните дни времето в Гърция беше много горещо и сухо и макар че температурите поспаднаха, се засили вятърът, което накара властите да издадат предупреждение само два часа преди избухването на пожарите.

„България е една от европейските страни, които ще окажат помощ на Гърция," съобщи капитан Пенчо Пенчев, генерален директор на Правителствения „Авиоотряд 28".

Италия също вече е отговорила положително на молбата за помощ и първите два самолета за борба с пожари са долетели „с първите лъчи на слънцето", както се изрази министърът, на когото се подчинени гръцките пожарникари.

Той потвърди, че за пожарите е отговорен човешкият фактор. По думите му пожарите в околностите на Атина са започнали от непредпазливост при боравене с електрически ръчен флекс, искри от който попаднали в суха трева.

Бурният вятър със скорост около 55 км/час бързо разпространил огъня, който образувал 12-километров фронт на запад и юг от град Кератеа, на 50 км южно от Атина, като изпепелил няколко къщи по пътя си.

Премиерът Панайотис Пикраменос лично следеше работата на огнеборците от централната сграда на пожарната служба.

Не останаха по-назад и политиците, които се борят за победа на парламентарните избори в неделя.

Лидерът на „Нова демокрация" Андонис Самарас написа в Туитър, че се намира на мястото на голям пожар недалеч от родния си град Пилос на полуостров Пелеопонес, където пристигнал, за да гласува.

По думите му, бедствието е помрачило радостта от победата на гръцкия национален отбор по футбол над Русия на Евро 2012, която прати руснаците у дома и изведе гърците на четвъртфиналите.

Въпреки икономическата и политическата криза гръцката победа с 1:0 даде най-сетне на уморените граждани на страната нещо, което да празнуват, предаде Асошиейтед прес.

Хиляди се изсипаха на централния площад „Омония" в Атина. Те развяваха национални знамена, палеха пиратки и фойерверки и пееха националния химн в спонтанен изблик на патриотични чувства.

#Гърция #пожарникари #хеликоптер #Пенчо Пенчев #„Авиоотряд 28" #Панайотис Пикраменос #„Нова демокрация" #Андонис Самарас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"