ABC, Мадрид: Максим Бехар с уникален проект в град Бехар

ABC, Мадрид: Максим Бехар с уникален проект в град Бехар
Максим Бехар (вдясно) с кмета на град Бехар Алехо Риньонес (в средата) и с легендата на рекламата в Испания Луис Басат по време на посещението си в град Бехар, област Саламанка, в началото на 2012 г.
A A+ A++ A

от ABC, Мадрид

Музеят на еврейството в град Бехар, който тази седмица получи Петокнижие от 19. век, дарено от Тараса (Барселона), планира да разшири музейната си площ, за да побере експозиционни материали за евреите, прогонени от Саламанка през 1492.

Според думите на директора на музея Антонио Авилес полученото Петокнижие е дарено от равина на Синагогата в Тараса.

Еврейското петокнижие – петте книги на Pentatéuco, е трябвало да бъде реставрирано, тъй като не се намирало в добро състояние.

След посещението на този град от еврейския потомък  Максим Бехар*, почетен консул на Република Сейшели в България, той се ангажира да закупи място в близост до Еврейския музей в Бехар, единствен по рода си в Кастилия и Леон.

На това място според директора ще бъде създаден архив с документи в памет на всички евреи, които са живели в Бехар и са били изгонени.

Бехар се смята за еврейския квартал на провинция Саламанка, който все още съществува, въпреки че домовете там са зле поддържани.

В  Музея на еврейството в Бехар, основан през 2006 г. и по-късно ръководен от Давид Мелул (1928–2007), се съхраняват повече от сто музейни експоната и документи, които са свързани с произхода и еврейското присъствие в Бехар и останалата част на Кастилия и Леон.

Перлата в музея е Петокнижието от 19. век от Синагогата на Мелиля.

През 2008 г. еврейско семейство, живеещо в Барселона, дари пергамент от 15. век, отнасящ се до депозит на еврейски пари в сарагоския град Калатаюд.

Същата година вдовицата на Давид Мелул – Аделина Масимас, дари сребърна ваза и колекция от книги на кастилски език и иврит, озаглавена „Гласът на Тора".

----------------

*Максим Бехар е един от водещите PR експерти в България. Целият му живот е свързан с публичните комуникации. През 1994 година създава и до днес управлява известната PR компания M3 Communications Group, Inc. От януари 2012 година е и главен изпълнителен директор на офиса на световната PR компания Hill+Knowlton Strategies в чешката столица Прага.

Започва кариерата си като журналист. По-късно е един от създателите на в. „Стандарт" (1992 г.). През 1999 г. е първият български член на IPRA, а от 2005 г. е единственият българин – член на American Public Relations Society. От 2009 до 2011 е председател на Българската асоциация на PR агенциите. През 2001–2007 е председател на Българския форум на бизнес лидерите, по-късно негов заместник-председател, а днес – член на Борда на директорите. През февруари 2012 година е един от участниците във встъпителния дебат на Световния PR форум в Давос, чийто член на Борда е от 2010 година. Ентусиазиран е от възможностите, които носи модерният свят на високи технологии и нови медии. Голямата му страст са технологичните новости, които му помагат да е в крак с динамичното време в бизнеса и комуникациите. Той е почетен консул на Република Сейшели в България.

ТАЗИ СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ

#Максим Бехар #Испания #ABC Мадрид #град Бехар #Саламанка #1492 #Луис Басат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"