Регионалното министерство спря програмата за саниране! Парите свършиха

Регионалното министерство спря програмата за саниране! Парите свършиха
http://www.nicerent.bg/
A A+ A++ A

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) спря изпълнението на националната програма за саниране. Ведомството обяви на сайта си, че замразява Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради поради липса на средства. Оказало се, че одобреният в средата на януари от правителството на Бойко Борисов втори милиард за нея на практика вече е бил усвоен, пише iNews.bg.

Замразяването на програмата за саниране на жилищните кооперации идва само ден след изказването на служебния зам.-министър на регионалното развитие Виолета Комитова, че миналия месец Българската банка за развитие (ББР) е получила предупреждение да спре да подписва договори за финансиране, тъй като ресурсът не само от първия предвиден милиард, но и втория, вече се изчерпвал.

От МРРБ уточняват, че за обновяването на 2022 жилищни сгради, които вече имат сключен договор за целево финансиране с ББР, е гарантирано държавното финансиране към изпълнителите на отделните дейности. Сключването на нови договори ще бъде възстановено, след като бъдат сключени всички анекси към текущите договори и при наличие на свободен финансов ресурс по програмата.

В края на миналата година стана ясно, че първите 1 млрд. лв. по програмата за енергийна ефективност е изчерпан. Тогава ресорният министър в оставка Лиляна Павлова изпрати писмо до кметовете с указания да спрат одобрението на проекти.

Доклад на регионалното министерство от ноември 2016 г. бе установил, че между февруари 2015 г. и януари 2016 г. са сключени толкова много договори за целево финансиране между сдружения и ББР, че е бил изчерпан финансовият ресурс, включително и вторият 1милиард.

При това положение следващото правителство трябва да реши как да постъпи с около 2000 сдружения на собственици, които вече са подали заявления до ББР за целево финансиране, след като за тях няма предвиден финансов ресурс. 

#саниране #замразяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници