„Ди Велт": Българските медии са или в сивия сектор, или в ръцете на мафията

„Ди Велт": Българските медии са или в сивия сектор, или в ръцете на мафията
Снимка: Die Welt
A A+ A++ A

От: Die Welt; Превод: БГНЕС

Има една страна, в която премиерът няма нищо против вестниците да го наричат с малкото му име.

В Югоизточна Европа министър-председателите очевидно нямат нищо против да бъдат наричани в пресата с малките им имена. Защото близостта до народа се отплаща щедро по време на избори.

"Бойко спасява застрашени от измиране папагали", "Бойко изпотява Борис Бекер" - заглавия от първите страници на водещи български вестници.

Това, което забавлява другите, за "Репортери без граници" е признак за нарушена медийна среда.

"Политиката употребява пресата. Медиите са или в сивия сектор, или в ръцете на мафията, върху тях се оказва натиск," каза генералният директор на организацията в Брюксел Оливие Базил.

През тази година България се срина до 80-то място в годишната класация на "Репортери без граници" за свободата на медиите, като така си "извоюва" последното място сред страните от ЕС.

Също и "Фрийдъм хаус" дава слаба оценка на България, редом с Унгария. За разлика от унгарците обаче, които се вдигнаха на протести срещу медийните посегателства на премиера Виктор Орбан, в България е тихо и спокойно. В момента Брюксел е така погълнат от еврокризата, че няма никакво време да се занимава с други проблеми.

Това обаче скоро може да се промени. Вярно е, че Европейската комисия няма много поле за действие, когато става въпрос за медийната свобода, защото това е област от компетенциите на отделните национални държави.

Брюксел обаче може по заобиколен начин да се намеси, както направи това в случая с Унгария. Така например още миналия декември комисарят по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния изпрати запитване до София относно съмнения за неправомерна държавна помощ за частната Корпоративна търговска банка (КТБ), в която, по информация в българските медии, са половината сметки на големи държавни монополисти като Булгаргаз и БДЖ.

Сега КТБ отново попада в полезрението на Брюксел, след като Съюзът на издателите в България подаде в ЕК жалба срещу банката, чийто председател Цветан Василев е свързан с Нова българска медийна група, основана от него през 2007 г. с държавни средства. В групировката влизат 4 национални вестници, едно списание, една телевизия и други издания.

Оливие Базил потвърди пред "Ди Велт", че КТБ е отпуснала средства на инвеститори, за да създадат медийната група.

Зад много български вестници стоят частни корпоративни интереси, твърди още шефът на "Репортери без граници".

Зад тях се крият фирми с неизяснени собственици и интереси. А една част от тях се използват от офшорни фирми за пране на пари. Към това се добавя и напълно изкривеният рекламен пазар в България, където държавни институции рекламират в угодните им издания. Според Базил в България истински независими са само шепа блогъри.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »