БАН ще си сътрудничи с Френската академия на науките

БАН ще си сътрудничи с Френската академия на науките
Катрин Брешиняк, постоянен секретар на Академията на науките на Франция (вляво), и председателят на БАН акад. Никола Съботинов подписаха споразумение за сътрудничество. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Професор Катрин Брешиняк подписа от името на Френската академия на науките споразумение за сътрудничество с БАН.

Професор Катрин Брешиняк, главен научен секретар на Академията на науките на Франция, започва кариерата си на изследовател през 1971 г. във Френския национален център за научни изследвания.

По-късно е изследовател в Канада и Политехниката в Лозана, Швейцария. Последователно е директор на лаборатория във Френския национален център за научни изследвания (1989-1995), директор на физико-математическия департамент на Центъра (1995-1997), негов генерален директор (1997-2000) и по-късно (2006-2010) – президент.

От 2011 г. е постоянен секретар на Академията на науките на Франция, където е избрана за член-кореспондент през 1997 г. , а за действителен член - през 2005 г.

Тя е автор на повече от 150 научни публикации, автор е и съредактор на 6 монографии. Член е на редколегиите на много от най-важните специализирани списания в областта на физиката.

Областта на изследователските й интереси е атомната физика и по-специално допирните й точки с ядрената физика, от една страна, и молекулната физика и физиката на кондензираната материя, от друга.

През 1994 г. Катрин Брешиняк получава сребърния медал на Френския национален център за научни изследвания за пионерските си трудове в областта на физиката на кластерите- агрегати, групировки от атоми.

Когато започва да работи върху този проблеми тя е между първите: задачата която решава е управлявано изграждане на такива групировки чрез последователно добавяне на атоми.

„Когато започнах да работя върху това, което днес наричат наночастици, терминът още не се използваше. След защитата на докторската ми работа заминах за Канада, където като специализант се занимавах с големи молекули. След завръщането започнах целенасочена работа върху групировки от атоми с размери между 0,5 и 10 нанометра," разказва Катрин Брешиняк.

Изследователката иска да види с очите си как става преходът от газова фаза, в каквато отначало се намират атомите на изпарения метал, към твърда фаза след последователното събиране в кластери.

За целите на това „строителство" професор Катрин Брешиняк използва техниката на свръхзвуковите снопове, които позволяват изграждането на постройката атом след атом като особено интересна е демонстрираната възможност да се види непосредствено как се менят постепенно свойствата.

Тя следи промяната на цвета с натрупването на атомите и как съответно кластерът им придобива свойствата на метал.

#Катрин Брешиняк #Франция #Френска академия на науките #наночастици #клъстери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »