Гърция и Германия в пряк Евро сблъсък

Гърция и Германия в пряк Евро сблъсък
Костас Фортунис и Теофанис Гекас са силата в нападението на Гърция, а селекционерът на Германия Льов определи четвъртфиналната среща като сблъсък със скала. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Отборите на Гърция и Германия се срещат в 21:45 часа на терена на „ПГЕ Арена” в Гданск във втория четвъртфинален мач на Евро 2012, който обаче е много повече от футболен сблъсък.

Футболното игрище ще бъде поле за изява на истинските ЕВРО страсти. В двубоя, който гръцкият треньор Фернандо Сантош определи като битката между Давид и Голиат, вероятно ще изригнат чувствата на затъналата икономически Гърция срещу най-дисциплиниращия фактор в Европа – Германия.

Не по-малък е политическият заряд на срещата за германците, които искат да наложат своя стил и на футболната сцена, освен на политическата.

Предвид 14-те поредни срещи без загуба за Германия и неоспоримата й доминация в груповата фаза на шампионата в Полша и Украйна с три победи над футболни сили като Португалия, Холандия и Дания, задачата на Гърция на четвъртфиналите е много сложна.

Гърция се представи колебливо в Група А, като след равенство с Полша и загуба от Чехия изненадваща победа над Русия я класира на второ място.

Докато „елините” ще се надяват на малко късмет за победа и повторение на успеха от 2004 г., когато станаха шампиони, Германия е твърдо решена да продължи победната си серия.

В състава на Йоаким Льов няма контузени футболисти и селекционерът вероятно пак ще заложи на схемата 4-2-3-1.

След като защитникът Жером Боатенг изтърпя наказание от една среща и вече е на разположение, вероятно ще се върне на мястото на Ларс Бендер.

Ако Лукас Подолски започне в титулярния състав, тове ще бъде неговия 101-ви мач с националната фланелка на Германия и участията му ще се изравнят с тези на легендата Томас Хеспер.

Проблемите за Гърция са много сериозни предвид отсъствието на капитана Йоргос Карагунис и защитника Хосе Холебас, които са наказани за решаващия мач, а вратарят Костас Халкиас няма да се възстанови от контузия на коляното.

Мястото на капитана може да заеме плеймейкъра Сотирис Нинис, но вариант е и Йоргос Фотакис.

Иначе Фернандо Сантош ще заложи на дефанзивната схема 4-5-1 с Теофанис Гекас на предни позиции. Гърция ще се опита максимално да повиши напрежението на противника и ще търси възможности при контраатаки.

Германия никога не е губила от Гърция в историята на двубоите между двата тима. Германците са записали пет 5 победи и 3 равенства.

Когато играчите на двата тима излязат на терена, статистиките ще изгубят значение и ще остане единствено желанието за победа, а то не се оглежда само в трофея на Европа.

#Евро 2012 #футбол #Германия #Гърция #Йоаким Льов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"