Турската опозиция настоява референдума да бъде признат за невалиден

Турската опозиция настоява референдума да бъде признат за невалиден
pixabay.com
A A+ A++ A

В Турция опозиционните партии настояват да бъде обявен за невалиден резултатът от проведения в неделя конституционен референдум. Според тях Висшата избирателна комисия е допуснала множество нарушения на закона, които са опорочили вота. Най-малко 49 души са арестувани при снощните протестни демонстрации срещу властта в различни турски градове, предаде БНТ.

Народнорепубликанската партия и Демократичната партия на народите настояват за анулиране на вота за конституционни промени. Премиерът Бинали Йълдъръм не допуска "оспорване на народната воля". Президентът Реджеп Ердоган критикува европейските наблюдатели.

Най-голямата опозиционна турска формация поиска официално днес анулиране на резултата от референдума. Пред Висшата избирателна комисия в Анкара от основаната от Мустафа Кемал Ататюрк Народнорепубликанска партия заявиха, че "народната воля е ограбена". И обвиниха комисията, че е подвластна на президента Реджеп Ердоган.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия: "Висшата избирателна комисия престъпи закона и не изпълни дълга си. Очевидно е, че тя не действа съобразно закона, конституцията и волята на народа. А вместо това се съобразява с определена политическа власт."

Същата позиция отстоява и прокюрдската Демократична партия на народите. Според нейните депутати около 2 и половина милиона бюлетини са невалидни. Защото със спорното разрешение на Висшата избирателна комисия, са пуснати без неин печат. Властта обаче остава непреклонна:

Бинали Йълдъръм, премиер на Турция: "Това е ялов опит за дискредитиране на референдума чрез разпространяване на лъжливи слухове. Народната воля беше изразена чрез урните. Дебатът свърши. Всички трябва да уважават резултата, особено основната опозиция. Не бива вече да се оспорват процентите."

А те са 51,4 на сто в полза на исканите от президента Ердоган конституционни промени и 48,6 на сто - против. Разликата е само 1 милион и 100 хиляди гласа.

Ердоган заяви, че вотът в Турция е бил по-демократичен от който и да било на Запад. Така той отхвърли критиките от европейските наблюдатели, че решението на Висшата избирателна комисия за печатите е в разрез с мерките срещу измамите и затова референдумът не отговаря на европейските стандарти.

Поне 49 души бяха арестувани на протестни демонстрации в районите, гласували с "Не" в неделя. А междувременно правителството предложи на парламента трето удължаване на наложеното след миналогодишния опит за преврат извънредно положение в Турция - от утре до 19 юли.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »