Климатолог: Циклон докара студа през последните дни, няма нищо феноменално

Климатолог: Циклон докара студа през последните дни, няма нищо феноменално
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Нито пролетта си е отишла, нито зимата е дошла. Това е нормално пролетно време, случващо се на всеки 5 – 6 години, заяви климатологът доц. Георги Рачев по БТВ по повод ниските температури през последните дни. „Това е нашият климат и в него няма нищо феноменално”, успокои доц. Рачев, пише Труд.

Той припомни, че през 2014 г. по това време в България също валя сняг, а през 2003 г. дори се образува снежна покривка от 5-6 см. През 1996 г. пък имаше натрупан сняг около 20 см. „Това не е нещо невиждано, нечувано и извънземно”, коментира климатологът. Рядко обаче се случва студеното време да продължава по няколко дни по това време на годината, твърди той. По думите му циклонът „Петер” е виновен за ниските температури в страната през последната седмица. В София например те са с 3 – 4 градуса по-ниски от нормалните за месеца, добави още доц. Рачев.

Предвид студеното време, много хора се питат какво се случва с глобалното затопляне и не трябва ли ефектът от него да е обратен. Климатологът обясни, че изменението на климата е факт, а причината ние да не го усещаме е, че Балканският полуостров е едно от най-студените места в света откъм аномалии.

„Ние тотално променяме климата, изменяйки химическия състав на атмосферата”, категоричен е той. Климатологът предупреди, че през месец май може да очакваме превалявания, но и значително затопляне на времето.

#Георги Рачев #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »