Матис: Режимът на Асад пази химически оръжия в разрез с международните ангажименти

Матис: Режимът на Асад пази химически оръжия в разрез с международните ангажименти
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Министърът на отбраната на Съединените американски щати Джеймс Матис заяви в петък, че не бива да има никакви съмнения, че режимът на президента Башар Асад пази химически оръжия в разрез с международните ангажименти, предава Daily News and Analysys, пише Труд.

„Не може да има съмнение в международната общност, че Сирия пази химически оръжия в нарушение на нейните ангажименти и заявленията й, че е отстранила всички такива. Вече няма никакво съмнение в това“, подчерта Матис пред репортери в Тел Авив.

На въпрос дали сирийските военни са разместили бойните си самолети към руската база в Латакия, американският министър отговори: „Те са дислоцирали самолетите си, няма съмение“. Матис обаче не поясни къде точно режимът в Дамаск е разположил военновъздушните си сили.

Междувременно външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че в проекта за забраната на химическите оръжия в Сирия е била включена и идеята за смяна на режима в страната. "Вчера, по нашето съвместно предложение, експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) трябваше да посетят местата на предполагаемия инцидент с използването на химическо оръжие в Сирия. Визитата беше възпрепятствана от западните делегации без ясно обяснение", коментира още Лавров по време на срещата си с директора на китайското външно министерство Уанг И, предаде ТАСС.

По думи на руския външен министър ситуацията е сериозна, тъй като вече било очевидно, че се използва невярна информация за химическо оръжие от сирийското правителство, което пречи за изпълнението на резолюция 2254, която предвижда политическото решение на конфликта. "Всичко това се случва на фона на публичните изявления от Лондон, Париж и ОЗХО, където отговор за взетите проби от мястото на инцидента няма", допълни Лавров.

В същото време сирийският посланик в Русия Рияд Хадад коментира, че Дамаск няма да позволи създаването на неконтролируеми местни съвети на територията на Сирия. "От самото начало терористичната война целеше разделение на страната ни. Ние никога няма да приемем създаването на местни съвети, които имат същата цел", коментира още той.

#Башар Асад #ОЗХО #Джеймс Матис #химически оръжия #Сергей Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »