Московски чака инвестиции в жп транспорта от Китай, Русия и Турция

Московски чака инвестиции в жп транспорта от Китай, Русия и Турция
Надяваме се сериозен интерес да бъде показан към приватизацията на БДЖ „Товарни превози“. Това е ключов план за преструктурирането на железниците, каза още Ивайло Московски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Инвеститори от Китай, Русия и Турция са проявявали интерес към възможностите за развитие на железопътната инфраструктура на България, обяви министърът на транспорта Ивайло Московски.

„Надяваме се сериозен интерес да бъде показан към приватизацията на БДЖ „Товарни превози“. Това е ключов план за преструктурирането на железниците“, каза още Ивайло Московски, цитиран от БГНЕС.

Той допълни, че големите проекти по ОП „Транспорт“ за железопътната инфраструктура ще позволяват на товарните влакове да развиват скорост от около 120 км/ч.

Транспортният министър информира още, че предконцесионният анализ на гара Пловдив е почти финализиран, а същата процедура предстои и за гара Варна.

По информация на министъра за развитие на коридора София–Пазарджик–Варна има бюджет от 30 млн. евро.

Ивайло Московски прогнозира, че ще са необходими от 20 дни до месец, за да влязат в употреба закупените от Турция нови вагони. Според министъра вагоните са модерни и съобразени с високите изисквания за сигурност.

Транспортният министър предупреди, че всички автобуси ще бъдат подложени на проверка, като наложените глоби са със 17% повече спрямо аналогичен период през 2011 г.

Ивайло Московски призова асоциациите на превозвачите да проявят инициатива за създаване на проекти за паркинг пространства, като заяви и готовност за предоставяне на терен за изграждането им.

„Като член на ЕС може да се възползваме от финансиране на проекти, които са част от европейските транспортни коридори. За тях може да получим финансиране от 2 млрд. евро до 2014 г.“, отбеляза Ивайло Московски.

Той посочи, че за развитието на инфраструктура, която не може да се възползва от европейско финансиране, се търсят алтернативи най-вече чрез публично-частно партньорство.

„Това е добро решение, особено за проектите, свързани с летища и пристанища. На концесия са представени десет транспортни обекта, сред които летищата във Варна и Бургас. Разчетите показват, че те ще донесат на държавата приходи от около един млрд. евро“, допълни той.

#пристанище #летище София #вагони #ОП „Транспорт“ #БДЖ „Товарни превози“ #железопътна инфраструктура #Ивайло Московски #България #Турция #Русия #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"