Демографският срив в Габровския регион все по-сериозен

Демографският срив в Габровския регион все по-сериозен
БНТ
A A+ A++ A

Един от регионите у нас с най-висока демографска криза е габровският. Населението там намалява предимно в отдалечените и труднодостъпни села, където са останали да живеят само възрастни хора. За последните три години, в община Севлиево броят на жителите се е понижил с толкова, колкото е населението на едно средно голямо село. Какви са причините за този демографски проблем и къде е решението?

Едно от застрашените от обезлюдяване села в севлиевския регион е село Дялък. Разположено високо в Балкана, за него сякаш животът отдавна е спрял. Тук по постоянен адрес се водят едва десет жители. Сред тях е и 80-годишната баба Мария, която ни посреща в поредния еднообразен, тих и спокоен за мястото ден, предаде БНТ.

„Тук имаме градинка, оранжерийка имаме и туй то. Произвеждаме си чушки, домати, картофи, друга работа няма, пък синът ми и снаха живеят в Севлиево. Хората починаха - старите хора, пък младите не им се живее тук и така“, разказа тя.

Малкото останали жители тук с носталгия си спомнят за отминалото време и животът, който е кипял тогава. Споделят, че къщите, препълнени с деца, са били над тридесет, а днес те се броят на пръсти.

„Там отгоре има две къщи хора. Ей, тук надолу има, в пет къщи има само хора.. То трудно се живее тук зимата като завали сняг, хлябът не може някой път да идва, сега ни го карат три дена – понеделник, сряда и петък, а пък като завали сняг трябва да ходим чак долу“, каза Мария.

„Много е трудно, много е трудно, отделени сме от всичко, от покупка, от всичко“, сподели Стойка Иванова.„Така че няма да се върне никой тука млад. Ако се върне, ще дойде за един ден и ще замине“, каза Неделя.

„Тази разлика в промяната и по-скоро в намаляването на населението на община Севлиево се дължи най-вече на факта, че има естествени процеси, за които ние не бихме могли да влияем по никакъв начин“, обясни зам.-кмета на общината инж. Красимира Йорданова.

Въпреки това, от община Севлиево са категорични, че до обезлюдяване на селата няма да се стигне.

„Защото нашата статистика за споменатите преди това възрастови групи подсказват, че 1/3 от децата на територията на общината са в селата, останалите 2/3 от децата и учениците са в града. За последните три години не бихме казали, че има много сериозно движение в населението, регистрирано по настоящ адрес. Ако през 2014 година са били 39 хиляди жителите, през 2016 те са били 38 145“, обясни инж. Йорданова.

Като влияние върху демографския проблем в региона, инж. Красимира Йорданова посочва и миграционните процеси, които се наблюдават всяка година. Затова от община Севлиево провеждат редица инициативи за привличане на млади хора, както и кампании в помощ на семейства с репродуктивни проблеми.

#демографския срив #Габрово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »