Хакери удариха Агенция "Митници"

Хакери удариха Агенция "Митници"
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Хакери атакуваха Агенция "Митници" с вирус, който осигурява отдалечен достъп до митническите информационни системи, съобщават от пресцентъра на МВР. По този начин се приключвали митнически транзити без в пунктовете да са се явили товарни автомобили, без да е осъществено пренасяне на стоки или какъвто и да било контрол, предаде Дарик.

Хакерите са част от международна организирана престъпна група за контрабанда на стоки, срещу която се провежда полицейска операция в пет български града - София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина. През последните 24 часа са задържани 23-ма души - сред тях бивши и настоящи митнически инспектори, търговски представители и хакери.

Извършват се претърсвания и изземвания в домове, офиси, фирми и служебни помещения в сградата на Агенция "Митници" в столицата.

От Прокуратурата коментират, че към момента ГДБОП разследва групировката, чиито действия целят използването на компютърни системи за извършване на промени, изтриване, добавяне или унищожаване на компютърни програми, предаде 24 часа.

Установено е, че хакерите са създали зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърните информационни системи на Агенция "Митници", е било осигурено отдалечен достъп до митнически информационни системи. Така се приключват различни митнически режими без реално да има движение на стоки. От Прокуратурата коментират още, че са приключвани транзити без съответните товарни автомобили да са се явили в митнически пунктове, без реално да бъде осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е контрол.

 

#митници #МВР #прокуратурата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »