Рохани води убедително на президентските избори в Иран

Рохани води убедително на президентските избори в Иран
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Умереният Хасан Рохани води убедително на президентските избори в Иран, предаде Ройтерс. Преизбирането му на практика е сигурност. Според първоначалните резултати Рохани е получил 21,6 млн. гласа, а неговият основен съперник, консерваторът Ебрахам Раиси – 14 млн. при преброени 37 млн. бюлетини, пише Труд.

Остават да бъдат преброени само около 4 млн. гласа. По-рано от иранското министерство на вътрешните работи съобщиха, че правото си на вот са упражнили над 40 млн. души от общо 56,41 млн. регистрирани гласоподаватели. Избирателната активност е около 70%. Изборният ден беше удължен заради дълги опашки пред секциите.

Изборите бяха смятани за референдум за реформаторския курс на Рохани. Негов основен съперник е предпочитаният от ислямските духовници консерватор Ебрахим Раиси.

"Надеждата победи пред изолацията", написа бившият президент на Иран Мохамад Хатами, който подкрепя кандидатурата на Рохани. Изборите са смятани за важен етап за "бъдещата роля на Иран в региона и света". Рохани обещава на иранските граждани повече свобода у дома, както и да покаже пред света положителната страна на Иран. Преди две години той успя и да сключи споразумение с Великите сили, в резултат на което бяха премахнати огромна част от наложените дотогава икономически санкции, предаде БГНЕС.

Припомняме, че в борбата за президентския пост са се включили четирима кандидати - кандидата за втори мандат Хасан Рохани, бившия главен прокурор Ибрахим Раиси, бившия министър на културата и ислямското ориентиране Мустафа Ага Мирсалам, както и бившия министър на промишлеността Мустафа Хавеми Таба. За да се излъчи нов държавен глава за един от кандидатите трябва да са гласували повече от 50 на сто от избирателите. От ТАСС информират, че ако не се съберат нужния брой гласове и не се излъчи президент, ще се проведе втори кръг, на който ще се конкурират сам двама от кандидатите, които имат най-много гласове.

Едновременно с президентските, се провеждат и парламентарни избори в градските съвети в Иран. На тях имат право да гласуват близо 56 млн. души. Властите удължиха времето за гласуване няколко пъти заради високата активност сред гражданите. Според Министерството на вътрешните работи избирателната активност е близо 70%, предаде РИА.

#Хасан Рохани #Иран #Мохамад Хатами

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »