Италия въведе задължителна ваксинация за децатата в предучилищна възраст

Италия въведе задължителна ваксинация за децатата в предучилищна възраст
Източник: Pixabay
A A+ A++ A

Италианското правителство одобри проектозакон, с който се задължават родителите да ваксинират децата си срещу инфекциозни болести, предаде Ройтерс. Проектът предвижда да не се допускат неимунизирани деца в яслите и градините, а ако такива тръгнат на училище, майките и бащите им ще подлежат на глоби, пише Труд.

„Досега ваксините срещу морбили, паротит, варицела, рубеола и менингит бяха препоръчителни, но занапред ще са задължителни“, заяви премиерът Паоло Джентилони. Той обвини популисткото движение „5 звезди“ във вредна пропаганда срещу имунизацията. Тази година в Италия са регистрирани 2395 случая на морбили.

Задължителна става и ваксинацията срещу полиомиелит, дифтерит, тетанус, хепатит Б, коклюш и хемофилна инфлуенца тип Б. Миналия месец здравните власти в Италия обявиха, че занемаряването на ваксинациите е довело до епидемия от морбили. От това заболяване от началото на годината в страната са регистрирани 2340 случая, докато през 2016 и 2015 г. са били съответно 840 и 250, предаде Дарик.

#Паоло Джентилони #проектозакон #морбили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »