Салман Абеди е атентаторът от Манчестър, бил е известен на службите за сигурност

Салман Абеди е атентаторът от Манчестър, бил е известен на службите за сигурност
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Заподозреният за атентата в Манчестър, при който загинаха 22 души, е бил известен на службите за сигурност преди атаката и вероятно не е действал сам. Това съобщи британският вътрешен министър Амбър Ръд пред Би Би Си. 22-годишният Салман Абеди е роден в Манчестър, а родителите му са с либийски произход. Службите разследват всички възможни връзки, пише Труд.

Междувременно френският вътрешен министър Жерар Коломб съобщи, че британските разследващи са казали на френските власти, че заподозреният най-вероятно е пътувал до Сирия. По данни на негов приятел Салман се е върнал съвсем скоро от Либия, където може да е преминал подготовка в бунтовнически лагер. "Той замина за Либия преди три седмици и се върна преди няколко дни", коментира източникът, предаде БГНЕС.

Полицията и разузнавателните служби проверяват информацията за това дали заподозреният е преминал през подготовка за извършване на терористичен акт в либийски тренировъчен лагер на екстремисти. Според съседи, преди няколко месеца Абеди си пуснал брада, започнал да носи религиозно облекло и да се моли на улицата.

Стана ясно още, че британската полиция е задържала 37-годишен мъж на лондонското летище „Станстед“, по подозрение, че е планирал да извърши терористично нападение. Мъжът е трябвало да се качи полет за Турция, смята се, че след това е щял да замине за Сирия. Самоличността на арестувания към момента не се разкрива.

Съобщава се, че арестът му е извършен в рамките на засилените мерки за сигурност, въведени от британското правителство. Извършени са обиски на два адреса в северен Лондон. Скотланд Ярд уточняват, че задържането няма връзка с атентата в Манчестър, при който загинаха 22-ма души, а други 59 бяха ранени. В съобщението се посочва, че задържането е свързано с терористичната атака в Манчестър, предаде Дарик.

Във вторник британската полиция увеличи броя на служителите на реда по улиците на Лондон, а военни ще охраняват ключови места в столицата, като Бъкингамския дворец,  Даунинг Стрийт, посолствата и Уестминстърския дворец. Това стана ясно от изявление на Тереза Мей след ново заседание по сигурността на щаба на "Кобра". Това означава, че нов терористичен атентат е „вероятен“ или „предстоящ“.

„Промяната на нивото на опасност означава, че ще има допълнителни ресурси и помощ за работата на полицията, за да ни защитават“, каза Мей. Военни ще помагат на полицията. Те ще присъстват на прояви, където се събират повече хора, като концерти и спортни срещи. По обществените места ще има повече патрулиращи тежковъоръжени полицаи.

По информация на Труд мярката идва малко след като разследващите не можаха да потвърдят, че атентаторът от Манчестър е действал сам. Те не изключват зад атентата да стои организирана терористична мрежа. Взривът стана около 22:35 ч. местно време (1:35 ч. наше време) във фоайето на зала „Манчестър арена“ в края на концерта на американската поп певица Ариана Гранде. При атаката загинаха 22-ма души, а близо 60 бяха ранени. Сред жертвите има и деца, най-малкото от които е на 8 години. Към момента 20 от пострадалите при атентата остават в критично състояние.

Междувременно стана ясно и, че семейна двойка поляци е сред загиналите, съобщи полският външен министър Витолд Вашчиковски във Варшава. Двамата родители дошли в зала „Манчестър арена“ да приберат дъщерите си, които били на концерта на певицата Ариана Гранде.

 

                                                                                                                                                                                                                          

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#атентат #Салман #Ариана Гранде #Лондон #Станстед #Тереза Мей #Жерар Коломб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"