Борисов спешно прати Найденов на дебатите за Закона за горите

Борисов спешно прати Найденов на дебатите за Закона за горите
Найденов, в парламента отиваш, изрично още веднъж декларираш. Отиваш и го декларираш там. Отивай. Отивай, да не свършат. Ама изрично, декларативно, никакъв компромис, заяви премиерът Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов изпрати спешно земеделския министър Мирослав Найденов в парламента за обсъждането на ветото на президента върху промените в Закона за горите.

„Найденов, в парламента отиваш, изрично още веднъж декларираш – докато няма 100% съгласие между екоорганизации, не с опозиционните партии – те нямат нищо общо с този процес, този закон не върви. Приемат ветото и не се прави нищо по него, докато няма 100% съгласие. Отиваш и го декларираш там. Отивай. Отивай, да не свършат. Ама изрично, декларативно, никакъв компромис“, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от „Фокус“, преди началото на редовното заседание на Министерския съвет в сряда.

Парламентът обсъжда ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в закона и депутатите оправдаха очакванията за разгорещени дебати.

Промените предвиждат възможност ски писти, лифтове и влекове да се изграждат без промяна на предназначението на горските територии.

Премиерът Бойко Борисов призова всички, които твърдят, че Законът за горите е лобистки, да посочат конкретно кой текст от него е такъв.

От Синята коалиция и Коалиция за България също поискаха да не се бърза с повторното приемане на измененията, те да бъдат огледани внимателно и поставени на обществено обсъждане.

„Бедни ми, бедни, министър Дянков, къде си ти“, започна депутатът от „Атака“ Павел Шопов, според когото този закон се отнася именно за финансовия министър, защото непрекъснато плачел, че нямал пари, за да върже бюджета.

„Целият заговор обслужва едно мощно лоби, което се бори да не отчете десетки милиони лева от такси в бюджета. Как вижда този грабеж Симеон Дянков и няма ли нужда от тези приходи в държавната хазна“, продължи Павел Шопов.

Депутатът заподозря, че протестиращите природозащитници са се договорили с управляващите.

Павел Шопов посочи, че с промените държавата ще се лиши от стотици милиони левове за промяна на предназначението на земята за прокарване на ски писти и влекове.

Председателят на комисията по регионална политика и местно самоуправление Любен Татарски от ГЕРБ коментира, че 98% от общините се водят планински и след приемането на промените и ветото на президента общините са реагирали „като ужилени" в подкрепа на текстовете.

Той посочи, че също е излязъл да протестира в подкрепа на измененията и на развитието на местното самоуправление. Невъзможно е по всеки въпрос да търсим абсолютен национален консенсус, все на някой няма да му е удобно, смята Любен Татарски.

Според него закон под натиск от улицата не бива да се прави, а трябва да се потърси националният интерес.

Александър Радославов от левицата пък каза, че презастрояването не става без намесата на кметовете и общинските съветници.

„Това е законодателство, което обслужва 2-3 фирми. Моето предложение е да се огледат нещата отвсякъде, да се направи едно истинско обсъждане и чак септември-октомври да се направят промените“, заяви депутатът Михаил Михайлов от Синята коалиция.

Независимата комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси разследва депутата от ГЕРБ Емил Димитров, заподозрян, че обслужва свои интереси с промени в три законопроекта - Закона за горите, Закона за лова и Закона за земеделските територии, което народният представител отрече.

#Закон за лова #Емил Димитров #ГЕРБ #Любен Татарски #„Атака“ #Павел Шопов #Росен Плевнелиев #вето #Мирослав Найденов #Бойко Борисов #Закон за горите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"