Превозвачите и властта се споразумяха

Превозвачите и властта се споразумяха
БНТ
A A+ A++ A

Няколко десетки превозвачи и шофьори се събраха на ГКПП "Кулата" за обявената от Съюза на транспортните работници протестна готовност. Те настояват да бъде облекчено преминаването на ТИР-овете през границата, тъй като сега им се налага да чакат часове. До блокада на границата така и не се стигна, тъй като протестиращите успяха да се споразумеят с представителите на държавата, а именно с представители на Агенция "Митници", гранична полиция и с областния управител на Благоевград, предаде БНТ.

Представители на протестиращите разговаряха с областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, с директора на ОД на МВР Благоевград Николай Хаджиев, с директора на РДГП-Смолян Стоян Мандаджиев, с началника на митница "Югозападна" Георги Александров и с представители на други институции.

След разговорите двете страни се разбраха повечето от исканията на шофьорите да бъдат изпълнени, а именно: да бъдат отворени на граничен пункт "Кулата" три трасета за преминавате на ТИР-ове, както и три кантара, които да работят постоянно.

На гръцка територия до 12 юни също трябва да заработят три трасета за преминаване на тежкотоварните автомобили. До тогава гръцките власти са уверили, че ще поставят полицаи, които да охраняват преминаването и подреждането в колона на ТИР-овете, за да няма изпреварване и да не се стига до инциденти.

Друго искане, които поставиха шофьорите, е на всеки от кантарите да има поставени големи монитори, на които да виждат резултатите от премерванията, с цел да има по-голяма прозрачност на проверките, които се извършват от Агенция "Митници".

От там казаха, че ще се търси разрешаване на проблема, както и финансиране за поставянето на такива монитори.

В момента на ГКПП "Кулата" няма струпване на тежкотоварни автомобили, не са се образували колони. Шофьорите заявиха, е ще настояват и на законодателни промени, така че да не се налага ТИР-овете които са без стока, да преминават през кантарите. Те казаха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, те ще продължат протестите.

#ГКПП "Кулата" #блокада #превозвачи #опашки #граница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »