„Антикорупция“ привлече като обвиняеми бившите председатели на КЕВР

„Антикорупция“ привлече като обвиняеми бившите председатели на КЕВР
Източник: НОВА
A A+ A++ A

Специализираното звено „Антикорупция“ привлече като обвиняеми бившите председатели на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР, сега - КЕВР) Ангел Семерджиев и Светла Тодорова за престъпления по служба. Това съобщиха от държавното обвинение, предаде НОВА.

Досъдебно производство беше образувано още през април. В хода на разследването били събрани доказателства за това, че действия на Тодорова можело да имат вредни последици за крайните потребители на природен газ - заплащане на по-високи цени от реалните.

В периода от 19.12.2014 г. до 01.04.2015 г. Тодорова е инициирала отмяната на решение на ДКЕВР, с което са изменени и намалени утвърдените по-рано цени за пренос на природен газ през газоразпределителната мрежа и цени, по които да се продава газ на клиенти, присъединени към газоразпределителната мрежа.

С цел да набави облага за определени компании тя не е свикала заседание на Комисията и не е предприела действия по откриване производство за изменение на тарифите.

При разследването е установено още, че през януари 2011 г. „Овергаз Инк“ АД е подала жалба до ДКЕВР срещу „Булгартрансгаз“ ЕАД за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до ПГХ „Чирен”. В задълженията на регулатора е разглеждане на жалби и произнасяне по тях в двумесечен срок.

Въпреки че Комисията е била сезирана надлежно, до края на март 2011г. Ангел Семерджиев не е изпълнил служебните си задължения и не е предприел действия във връзка с постъпилата жалба. Освен това, той е нарушил служебните си задължения като не е осъществил контрол по спазване условията и реда за предоставяне на достъп до газопреносната мрежа от страна на „Булгартрасгаз“, въпреки утвърдените правила.

„От това могат да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се във финансови щети и дестабилизиране на функциите на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД и Булгартрансгаз“ ЕАД, застрашаване на финансово-икономическата сигурност на енергийната система и заплаха за националната сигурност на страната”, поясняват от прокуратурата.

Към момента Тодорова и Семерджиев са с мерки за неотклонение „подписка“.

Продължава разследването и в насоките, обявени през месец април 2017 г., а именно действия на членовете на регулатора по изпълнение на задълженията си за контрол на основни елементи от бизнес програмите на газоразпределителните дружества.

Разследват се и действията на длъжностните лица от КЕВР при последното определяне на цените на газта, топлоенергията и водата за София, довело до значителен ценови скок за крайния потребител.

 

#КЕВР #Ангел Семерджиев #Светла Тодорова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »