Грешка при интубацията е убила родилката

A A+ A++ A

Причина за смъртта на 35-годишната Надежда Узунова, която преди дни почина в „Шейново“, е неправилна интубация и закъснели реакции на лекарите, показа аутопсията.

По неофициална информация от близките тръбата за интубиране е била поставена в хранопровода, вместо в трахеята, съобщават БНТ и bTV.

Ако информацията се потвърди, това ще означава лекарска грешка не само на гинеколозите, а и на екипа, поел родилката след влошаване на състоянието й.

Резултатите от аутопсията не са окончателното заключение на съдебните медици за причините за смъртта и се очакват допълнителни експертизи, които ще бъдат готови след около десет дни.

Вчера директорът на „Шейново“ д-р Иван Костов заяви, че е констатирана 
лекарска небрежност в действията на първата лекарка, която е прегледала Узунова. Гинекологът е трябвало веднага да приеме пациентката, а не да я отпраща да дойде по-късно.

Д-р Лина Димитрова обаче отрича обвиненията на близките, че е върнала родилката.

Министърът на здравеопазването д-р Константинов от своя страна заяви в сряда, че пациентката наистина е била „размотавана“, както твърдят близките й.

Обяснението на болницата защо родилката не е била приета по-рано е, че не е отговаряла на изискванията за прием по клинична пътека – над 4 см разкритие, контракции през 2-3 минути и изтичане на околоплодните води.

Според Константинов обаче лекарят би трябва да се ръководи от здравословното състояние на пациента.

„Ако са казали това нещо колегите от „Шейново“, това само затвърждава моето убеждение, че клиничните пътеки пречат на здравеопазването“, коментира той пред bTV.

Столичният кмет Йорданка Фандкъкова пък обяви, че ако се докажат системни нарушения в „Шейново“, тъй като това е вторият смъртен случай на родилка за кратко време, е възможно директорът да бъде уволнен.

На 24 октомври почина 19-годишната Деяна Георгиева след тежко раждане и 42 дни борба за живот. Бебето на Деяна е изродено в „Шейново“, а след възникването на усложненията по-късно е лекувана в още три други болници – Инфекциозна, „Пирогов“ и Александровска.

Три проверки се извършват в момента в столичната болница „Шейново“ заради починалата на 21 ноември Надежда. Обстоятелствата около смъртта й се проверяват от Медицинския одит, Регионалната здравна инспекция, както и от полицията и прокуратурата.

Надежда умира на 21 ноември, минути след като е приета в болницата. Бебето й е било без жизнени показатели, на изкуствено дишане, а на 22 ноември почина и то.

В СДВР има образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост.

Съпругът на починалата, Иван, заяви, че ще съди болницата за убийство.

#родилка #Шейново #интубация #лекарска грешка #Александровска #Пирогов #Инфекциозна #раждане #гинеколог #д-р Стефан Константинов #министър на здравеопазването #Йорданка Фандъкова #кмет на София #Надежда Узунова #д-р Иван Костов #Деяна Георгиева #бебе #СДВР #смърт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"