Левичарите отбелязват своя празник

Левичарите отбелязват своя празник
A A+ A++ A

На днешната дата се отбелязва световният ден на левичарите. Началото на празника е поставено през 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките. Около 10% от населението на земята е от левичари. Счита се, че има повече мъже левичари, отколкото жени. Около 1/3 от близнаците има шанс да са левичари. Статистически, близнакът на левичар има 76% шанс да бъде левичар. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точният индикатор – някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности.

Докато 95% от десничарите използват дясното полукълбо на мозъка си за говорене, при левичарите това е по-променливо. Някои наистина използват дясната за говорене, други лявата, а трети – и двете, предаде БНТ, позовавайки се на БГНЕС.

Сканирания на мозъка потвърждават разлика между мозъците на левичари и десничари. Мозъкът на десничар е по-специализиран, като точна порция от мозъка е предназначена за определено действие. Специализацията е много по-малка при мозъците на левичарите. Левичарите се възстановяват от удари по-бързо от десничарите, тъй като левичарския мозък не се разделя толкова и не си специализира способностите.

Учените преди са вярвали, че изборът за доминиращата ръка се получава по наследство. Едно изследване през 1998 г. от университета "Джеймс Макдевиът" в Оклахома, САЩ, разкрива, че ако двамата родители са левичари, има само 26% шанс детето да е левичар. При положение, че само 10% от населението са левичари, това показва, че гените може да не играят толкова голяма роля при избора на доминантна ръка.

Тъй като в повечето езици посоката на писане е от ляво надясно, писането е много по-лесно за десничари, но за левичарите е по-трудно, тъй като за тях би било по-лесно да се пише от дясно наляво.

Сред най-известните левичари са: Луи XVI, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, кралица Виктория, Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън, Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен, Бил Гейтс, Анджелина Джоли, Робърт Де Ниро, Христо Стоичков и др.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »