Ангела Меркел печели изборите в Германия, ако бяха днес

Ангела Меркел печели изборите в Германия, ако бяха днес
A A+ A++ A

Коалицията на Християндемократическият и Християнсоциалният съюз (ХДС/ХСС), чийто лидер е германският канцлер Ангела Меркел, продължава да държи съществена преднина пред Социалдемократическата партия на Германия (СДП). По данни на социологическата служба „Емнид”, консерваторите са по-напред от най-близкия си конкурент с 14 процентни пункта близо месец преди изборите за ново правителство, предаде БГНЕС.

За блока на Меркел са готови да гласуват 38% от анкетираните, докато "червените" се радват на 24% подкрепа. Третата по популярност Лява партия в момента разчита на 10 на сто от гласовете. Ако изборите бяха днес, либералната Свободна демократическа партия (ФДП) и евроскептиците от "Алтернатива за Германия" биха получили приблизително равна част от гласовете на избирателите – около 8%. За „Зелените” бюлетина биха пуснали 7%.

Изборите за Бундестаг са на 24 септември. След тях се сформира ново правителство начело с канцлер. Според анализаторите, въпреки последните събития в Западна Европа, германските гласоподавали нямат голям апетит за радикална промяна, особено след победата на Доналд Тръмп в САЩ и лагера „Брекзит“ във Великобритания. Много експерти смятат, че електоратът отново ще заложи на Ангела Меркел, давайки й възможност за четвърти пореден мандат начело на страната.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"