КНДР: Заплахите на Доналд Тръмп са като кучешки лай

КНДР: Заплахите на Доналд Тръмп са като кучешки лай
източник:wikipedia.bg
A A+ A++ A

Севернокорейският външен министър И Йон-хо оприличи речта на Доналд Тръмп в ООН на „кучешки лай” и омаловажи заплахата на американския президент, че САЩ може да бъдат принудени да унищожат напълно Северна Корея, предаде Ройтерс, цитира бТВ.

„Има поговорка, която гласи: Кучетата лаят, керванът си върви”, заяви И Йон-хо пред журналисти пред централата на ООН в Ню Йорк.

Запитан какво мисли за прякора „Човека ракета”, който Тръмп лепна на севернокорейския лидер, той отвърна със сарказъм, че „съжалява помощниците” на американския президент.

И Йон-хо ще говори утре на сесията на Общото събрание на ООН, съобщи Франс прес.

Неговото изявление е първата реакция от Северна Корея на отправеното от Тръмп най-остро досега предупреждение към Пхенян и призива му към страните членки на ООН да работят заедно за изолиране на режима на Ким Чен-ун, докато не спре враждебното си поведение.

Ако Северна Корея заплаши САЩ или нашите съюзници, подчерта Тръмп, ние няма да имаме друг избор освен напълно да я унищожим.

Нужен е натиск, а не диалог, за да бъде накарана северна Корея да се откаже от ядрената си програма, коментира и премиерът на Япония Шиндзо Абе, цитиран от ДПА.

„Отново и отново, опитите за решаване на проблемите чрез диалог не доведоха доникъде”, каза Абе в речта си пред Общото събрание на ООН.

Не остава много време да бъде накаран Пхенян да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и да се откаже от ядрените си амбиции, заяви той.

„За да се постигне това, трябва натиск, а не диалог. Трябва действие. Дали ще можем да сложим край на провокациите на Северна Корея зависи от солидарността на международната общност”, каза японският премиер.

Северна Корея би могла да има „светло бъдеще, ако използва трудолюбивите си работници и подземните си ресурси” за подобряване на икономиката си и на стандарта на живот в страната, заяви той.

Обаче „като се превръща в заплаха за човечеството, няма абсолютно никакво бъдеще, което Северна Корея да създаде за себе си”, каза Абе.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"