Признаха българското малцинство в Албания

Признаха българското малцинство в Албания
A A+ A++ A

Правителството на Албания прие проектозакона за защита на малцинствата на територията на страната. Парламентарната правна комисия в страната прие проекта с единодушие, съобщава news.bg 

С приемането на проекта Албания признава съществуването на българското малцинство там. Припомняме, че до скоро официалната позиция на страната беше, че живеещите етнически българи в Албания нямат право на специален статут на малцинство.

Българското малцинство в Албания съществува от време на средновековната българска държава. До 1944 година страната ни полага грижи за сънародниците ни в Албания. 

В началото на настоящата година Европейската комисия излезе със становище, в което поиска от Албания да признае етническата принадлежност на живущите в Преспа, Голо бърдо и Гора българи.

По непотвърдена информация българското малцинство в тези райони достига до 50 000 души.

В края на месец септември премиерът Бойко Борисов също настоя Албания да признае малцинството ни. Той говори с премиера на балканската страна и заяви, че очаква новия закон да съдържа текстове, уреждащи статута на етническите българи там.

По-рано днес стана ясно, че единствената македонска партия в албанския парламент - партията Македонски алианс за европейска интеграция (МАЕИ), се обяви против включването на българско малцинство в закона за националните малцинства в Албания.

Според македонците признаването на "несъществуващото българско малцинство" в областите Преспа, Голо бърдо и Гора било нарушаване на международното право, защото тези области били населени с македонци, а не с българи. Партията сравни действията на правителството с геноцид срещу македонския народ и престъпление против човечеството, защото българи в Албания имало само в българското посолство в Тирана.

С новия закон признатите малцинства в Албания стават 9 - гръцко, македонско, влашко, черногорско, сръбско, ромско, египетско, босненско и българско.

Според изданието "Екзит" обаче етническите българи масово напускат Албания, защото като такива те имат право на български паспорт, съответно стават граждани на ЕС. В този контекст македонската партия МАЕИ заяви, че признаването на българското малцинство е схема, която хем обезкървява Албания, хем подпомага проекта "Велика България". 

Предполага се обаче, че действията на държавната управа в Албания не са взели предвид тези твърдения и са подкрепили исканията на България за признаването на малцинството ни там с оглед на приоритетите на страната ни за разширяване на ЕС в посока Западните Балкани по време на председателството ни на Съвета на ЕС.

 

 

#Албания #българското малцинство #статут #гора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »