САЩ искат да използват Гърция за енергийните си интереси

САЩ искат да използват Гърция за енергийните си интереси
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Сигурност в целия регион на Източното Средиземноморие, енергийни коридори, икономика заедно с инвестиции - този триптих отразява всичко за започналото в събота посещение на гръцкия премиер Алексис Ципрас в САЩ, който утре ще има среща с президента Доналд Тръмп, пише изданието Нюз.ин.

Ако сигурността в Източното Средиземноморие след влошаването на американско-турските отношения ще е основен акцент в контактите на Ципрас, то другият негов акцент със сигурност ще е енергетиката.

САЩ искат повече отвсякога да използват Гърция като възможност за прокарване на енергийните им интереси. Изборът на Тръмп досега не е довел до енергийна диверсификация в района и до реализация на стратегическата цел на САЩ за откъсване на Европа от Русия, въпреки предизборната му реторика. Но неговата администрация действа в тази насока.

В действителност американците виждат в Гърция "възможност" за прокарване на енергийните си стремежи в целия регион на Югоизточна Европа, в който те ще се опитат в следващите години да разрушат доминирането на Москва и, защо не, да задоволят нуждите на страните от тази част на света с американски шистов газ в случай, че окончателно бъде пресечен руският път на синьото гориво от Украйна.

Всички те свидетелстват за растящия американски интерес в региона. Наред с газопровода ТАР, като стратегически се оценява и постепенно набиращата скорост "вертикална ос" - България, Румъния, Сърбия, Унгария.

Публична тайна е, че американците виждат в не чак толкова далечно бъдеще - след 2020 г. - възможност за енергиен "десант" в района, а защо не и в Украйна, тоест пред вратата на Москва, отслабвайки по този начин по-нататъшната руска геополитическа мощ.

Въпросът тук е преди всичко дали американците ще могат да "ударят" надолу цените на "Газпром", а също и доколко страните - потенциални техни клиенти - са склонни да платят за енергийната си сигурност, т.е. те да не се страхуват всяка зима, че украинците могат да им спрат кранчетата на тръбите, пише още Нюз.ин.

#САЩ #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »