Ноктите разкриват много болести

Ноктите разкриват много болести
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Специалистите твърдят, че състоянието на ноктите разкрива различни здравословни проблеми – на белите дробове, бъбреците, черният дроб, артрит, дефицит на витамини и минерали, физически стрес, недохранване, рак и други, цитира Нова телевизия.

При анемия и псориаза, например, върху ноктите се образуват ямички. Избледняването на половината от нокътя говори за намаляване равнището на албумин в кръвта, пише в. „The Deccan Chronicle”, цитиран от БГНЕС.При недостиг на кислород ноктите посиняват, а при инфекциозен ендокардит започват кръвоизливи на кожата под ноктите.

Експертите твърдят още, че при недостиг на витамини, калций и белтъци в храната ноктите нерядко стават чупливи, а заради дефицит на желязо – вдлъбнати. Експертите разказаха и за млада жена, у която бе откриха рак, след като при маникюрист бе посъветвана да се обърне към лекар.

Деформацията на ноктите е един от симптомите на емфизем. Малките пък ямички могат да се образуват при екзема и артрит. Хоризонталните линии (линиите на Бо) върху ноктите са признак на физически стрес. Те се появяват и след химиотерапия.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори