ГЕРБ посочиха Нинова като активен участник в приватизацията

ГЕРБ посочиха Нинова като активен участник в приватизацията
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A
Възприели сме от петте варианта, че трябва да повишим нивото на законодателна уредба с най-високото - чрез изменение на основния закон да се установи конституционна норма. Слагаме период до 2017 г. След нея ще има давност теоретично, практически - не, защото приватизацията приключи. Това заяви в ефира на БНТ председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ относно предложението на управляващите за отпадане на давността за наказателно преследване на приватизационните сделки. Actualno.com припомня, че на пресконференция на ГЕРБ вчера (13 ноември) стана ясно, че промяната на Конституцията ще обхваща периода 1992 – 2017 година, защото "огромната част" от държавните и общинските активи били приватизирани още до 2007 година. Останали са дружества със стратегическо значение, по които законодателят надали ще промени оценката си за тях, поясни още Кирилов.

Имало е сделки, които са били разследвани с повдигнати обвинения пред наказателния съд. Множеството от сделките, по които са работили прокуратурата и следствието, са прекратени по давност. Идва реч за много и различни престъпления, стана ясно още от думите на депутата от ГЕРБ. Действително в случай, че престъплението касае някои от фактите на сделката, би могло да се премисля променя на приватизационния договор, но това би било изключително трудно. Наказателното преследване си е наказателно преследване, то няма връзка с договора, поясни Кирилов. Според него "между приватизаторите има хора от нашето поколение". Госпожа Корнелия Нинова е една от най-активните участници в мениджмънта на държавни дружества, които са приватизирани.

Би следвало хора като Корнелия Нинова да бъдат разследвани, в това е смисъла. Аз не мога да кажа дали сделката за "Техноимпекс" е разследвана, стана ясно още от думите на Данаил Кирилов. Той посочи, че тази разработка е направена съгласно решението на коалиционния съвет. От медиите разбрахме, че ДПС обявяват паралелна с нашата инициатива. Това означава, че по-различни пътища сме стигнали до едно и също. Относно "Воля", смятаме, че те ще бъдат последователни, коментира Кирилов относно възможната подкрепа по предложението на ГЕРБ в парламента.
Дори БСП да не ни подкрепят, има възможност тези промени да минат в парламента, но това няма да стане от първия път. Ще ни стигне за второто отложено гледане на законопроекта, което позволява да се приеме с 2/3 от гласовете, тоест не със 180 гласа, а със 160, аргументира се народният представител от ГЕРБ.

#ГЕРБ #Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »