460 000 българи живеят с диабет

460 000 българи живеят с диабет
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Днес е Световен ден за борба с диабета. В България 460 000 души живеят с диабет, а други 200 хиляди са засегнати, но не знаят и не се лекуват, предаде БНТ.

Един от всеки двама с това заболяване остава недиагностициран, което води до усложнения, тежки увреждания и преждевременна смърт, съобщават от Националната асоциация "На децата и младите хора с диабет".

Преди час в храма "Свети Седмочисленици" в столицата беше отслужен молебен за здраве на децата и младите хора с диабет. Всички участници в молебена образуваха син кръг - символ на борбата с диабета. По-късно днес в София водещи ендокринолози ще представят последни данни от проучвания и новости в лечението на диабета.Елисавета Котова, председател на Асоциацията на децата и младите хора с диабет: Хората подценяват диабета като заболяване, защото той не боли, докато не станат сериозни нещата и не започнат усложненията. Ето защо днес алармираме обществото. Искаме хората да знаят, че диабетът не е безобиден, а трябва да се обърне сериозно внимание. Така че всеки да си направи сметка.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"